Kéry: Fandil som Pellegrinimu. Výzva pre Fica je za čiarou

0
Marián Kéry (Autor: TASR)

Rozoberme si  ešte raz vznik platformy Za hodnotové Slovensko, pre ktorú odišli za týždeň z dvoch poslaneckých  klubov štyria poslanci.

Mňa oslovil pán poslanec Podmanický, s  ktorým sa poznáme veľmi dlho, sme priatelia. Myslím si, že on to mal rozdebatované už skôr s pánom poslancom Tarabom. Spúšťačom podľa mňa bola správa verejnej ochrankyne ľudských práv, ktorá keď sa prerokúvala a hlasovalo sa o nej, bola drvivou väčšinou poslancov odmietnutá. Vtedy prišli za mnou, či s nimi pôjdem na tlačovku, a ja som súhlasil. 

 

Neskončilo sa to dobre. Tvrdo vás kritizovali za spoluprácu s fašistami, prepojili ste vašu stranu Smer s kotlebovcami, to vám ozaj neprekážalo?

Skončilo sa to tak, že sme ostali nepochopení drvivou väčšinou médií a bohužiaľ, aj vo vnútri našej strany s tým, že nikto nám nepovedal, čo je zlé na tom, aby sme otvorili túto hodnotovú tému. Naopak, téma bola devalvovaná médiami a, žiaľ, aj politikmi Smeru, ktorí nám vyčítali, že vytvárame nejaký pakt s Ľudovou stranou Naše Slovensko, čo sme, samozrejme, odmietli. Nikdy som neobhajoval holokaust.

 

Ako ste to odmietli, keď ste s nimi stáli za jedným stolíkom pred národnou radou?

Povedali sme, ako je, a síce, že títo páni, či už Taraba alebo Kuffa starší aj mladší, sú členovia Kresťanskej demokracie – Život a prosperita (KDŽP). Paradoxné je, že túto platformu Za hodnotové Slovensko kritizovali aj viacerí poslanci ĽSNS. Najprv odišiel zo Smeru Ján Podmanický a tento týždeň ohlásili odchod z ĽSNS aj títo traja členovia platformy z KDŽP. Tým len dali za pravdu tomu, že sme fakticky nemali nikdy nič spoločné s ĽSNS.

 

Len vy sám ste ostali takpovediac na svojom mieste. 

(smiech) Áno, ja som zo strany neodišiel a ani sa nechystám odísť. 

 

Ako sa pozeráte na súčasnú situáciu v strane? Vy osobne ste prívržencom generačnej obmeny? Celkovo ako hodnotíte výzvu Pellegriniho Ficovi?

Myslím si, že Smer je dlhodobo na politickom, nazvime to, klzisku, generačná  obmena je preto potrebná, ale absolútne nesúhlasím s formou, ktorú si zvolili dáma a páni okolo Petra Pellegriniho. Chápem jeho ambíciu, je mladý, populárny, chce sa posunúť ešte ďalej, ale to sa predsa nerobí odkazmi cez médiá, musí sa uskutočniť vnútrostranícka  diskusia. Myslím si, že Pellegrini mal v prvom rade komunikovať s krajskými, okresnými štruktúrami, snažiť sa ich presvedčiť na svoju stranu a nie takto. Osobne som mu veľmi fandil, priznávam. Lenže tá tlačovka bola ďaleko za čiarou a išla z nej taká arogancia, sarkazmus a irónia… Myslím si, že to si predseda strany Robert Fico nezaslúži.

 

Snem má byť až v decembri, myslíte, že bude zvolaný na skorší termín?

Neviem o tom, termín je stanovený na december. Som však presvedčený, že diskusia cez médiá nás oslabuje, mala by sa vrátiť dovnútra strany.

- Reklama -