Kedy ochromí slovenské nemocnice ďalšia havária? Bez investície tlačia balvan problémov ďalej, tvrdí Faktor

    0
    Marian Faktor (Autor: KDH)

    „Havária výmenníkovej stanice v petržalskej nemocnici nemohla prekvapiť nikoho. K výpadkom kúrenia prišlo aj v minulosti, naposledy len nedávno v novembri,“ opísal situáciu v Nemocnici na Antolskej ulici v Bratislave Faktor. Čo je za tým?

    Parametre kvality

    Podľa Faktora potrebujú slovenské nemocnice na svoju obnovu každoročne investovať viac ako 100 miliónov eur. No dosahujú stratu. A zadlžená nemocnica, pokiaľ nemá prostriedky na investície, tak bude balvan problémov tlačiť pred sebou naďalej. „Nie je preto otázkou či, ale kedy ochromí bratislavské nemocnice nejaká ďalšia havária. Prípadne, kedy takýto problém zasiahne inú slovenskú nemocnicu,“ vysvetľuje kádehák vo svojom komentári na portáli etrend.sk.

    Na získanie prostriedkov, resp. investícií do nemocníc existujú podľa neho dve možnosti. Buď bude tým investorom štát, alebo transparentné prostredie pre súkromných investorov. „Ak sa nájdu desiatky miliónov eur na viac policajtov, výzbroje, futbalové štadióny, neobstojí odpoveď, že na nemocnice nemáme,“ myslí si Faktor a zaiste naráža aj na fakt, že v časoch utečeneckej krízy a teroristickej hrozby chce vláda finančne posilniť bezpečnosť krajiny.

    Iným zdrojom sú aj eurofondy. Ako pripomína Faktor, nedávno sa napríklad uvoľnilo 140 miliónov eur. A to je nepochybne zaujímavá suma, s ktorou by sa v zdravotníctve mohlo dať niečo robiť. „Pacient tiež chce dôstojný prístup, slušnosť, rešpekt. Je to jeden z parametrov kvality. Treba ju začať merať a zdravotníkov na základe toho aj odmeňovať,“ naznačuje politik.

    - Reklama -