Keď výsledky prekonajú očakávania. Niektoré štátne firmy odviedli do rozpočtu viac, ako plánovali. Ako je to možné?

    0
    Minister financií Peter Kažimír (Autor: sita)

    Včera sa uskutočnilo zasadnutie vlády, na ktorom poslanci rokovali o záverečnom účte štátu za minulý rok. Účet skončil s kladným výsledkom, za čo vďačíme niektorým štátnym firmám, ktoré do rozpočtu odviedli aj niekoľkonásobne viac finančných zdrojov, ako bolo pôvodne plánované.

    Príkladom takejto spoločnosti je Slovenská elektrizačná a prenosová sústava. Ako píšu HNonline.sk, štát predpokladal, že za uplynulý rok dostane na dividendách od spoločnosti necelých 15 miliónov eur. Spoločnosť však prispela sumou 66 miliónov. Ďalšou spoločnosťou je štátna lotériová spoločnosť Tipos. Tá namiesto plánovaných troch miliónov odviedla do spoločnej kasy Slovákov 8,5 milióna eur, informoval hovorca Tiposu Rastislav Čépe.

    Podľa slov analytika inštitútu INESS Radovana Ďurana sú hlavne energetické spoločnosti pre štát „zlatou pokladničkou“. „Štát sa tak len rozhoduje, akú časť zisku nechá firme na investičné projekty a akú si vyberie vo forme dividendy. Toto rozhodnutie sa dá upraviť podľa aktuálneho vývoja štátneho rozpočtu v danom roku,“ hovorí Ďurana.

    Aké je tajomstvo úspechu vyšších príspevkov do rozpočtu oproti plánom? „Rozdiel skutočne vyplatených dividend oproti rozpočtu spôsobilo najmä lepšie hospodárenie spoločností,“ konštatuje hovorkyňa rezortu financií Alexandra Gogová. Obe spoločnosti sú však na trhu monopolmi a ľahšie vytvárajú zisk, ako firmy pôsobiace v konkurenčnom prostredí.

    - Reklama -