Keď ten kotol pukne, jasné, že to naštve ľudí. Toto teátro chcem zastaviť, nechcem mať nič spoločné s týmto šialenstvom, povedal Danko na margo zvyšovania platov

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) na tlačovej konferencii v parlamente povedal, že bude iniciovať stretnutie s prezidentom SR Andrejom Kiskom a premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), na ktorom chce hovoriť o otázke platov ústavných činiteľov. „Som proti akémukoľvek nesystémovému narastaniu miezd, som proti akýmkoľvek anomáliám v spoločnosti, ktorých sme svedkami,“ zdôraznil v úvode svojho prejavu.

    „Za jednu z najväčších anomálií považujem to, že niektorí nominanti v štátnych spoločnostiach nielenže nezodpovedajú a neručia za svoje rozhodnutia, ale keď ešte vyplácajú advokátske odmeny 17 miliónov (eur), ako sme boli posledne svedkami, odchádzajú so zlatými padákmi,“ konkretizoval šéf národniarov. „Máme tu obrovské rozdiely v platoch ústavných činiteľov, vo výške minimálnej mzdy a príjmov ľudí v štátnej správe,“ doplnil v súvislosti s anomáliami, pričom poukázal na to, že najvyšší ústavný činiteľ zarába 10-12 tisíc a druhý a tretí ústavný činiteľ zarábajú trikrát menej.

    Preferuje komplexné riešenie

    Danko tiež oznámil, že sa bude pracovať na možnosti zmrazenia platov do konca roka a zároveň na zákone, ktorý situáciu vyrieši systémovo. On sám preferuje komplexné riešenie novým zákonom. Fica vyzval k rozvahe.

    Otázka platov podľa Danka nie je problém, ktorý by sa nedal riešiť. Šéf parlamentu má pochopenie pre emócie, ktoré predviedli premiér Fico a predseda Mosta-Híd Béla Bugár v súvislosti s odmietnutím zmrazenia platov v zrýchlenom režime.

    Fico vyhlásil, že bude trvať na zmrazení platov, hovoril aj o možnosti spojiť hlasovanie o platoch s dôverou vláde. Podľa Bugára nie je vydieranie poslancov tá najlepšia cesta a vyzýval na rokovanie a prípravu systémového riešenia. Podľa predsedu parlamentu treba schladiť hlavy. S Ficom podľa vlastných slov hovoril a vyzval ho k rozvahe.

    Premiér v stredu (29.11.) naznačil, že zmrazovanie sa ešte dá presadiť tak, aby bolo účinné od januára. A to cez pozmeňujúci návrh k niektorému zo zákonov, ktoré sú v druhom čítaní. „Je otvorených niekoľko zákonov na národnej rade, kde sa ešte dá toto zmrazovanie platov legislatívne dostať,“ potvrdil Danko, ale nie je to podľa neho rozumná ani dôstojná cesta. Preto preferuje komplexné riešenie cez nový zákon. Zároveň zdôraznil, že odmieta výrazné zvyšovanie platu ústavných činiteľov. Ak on osobne dostane čo len o cent viac, ako dostáva teraz, venuje to na charitu.

    Nechce s tým mať nič spoločné

    „Dištancujem sa a nechcem mať nič spoločné s takýmito šialenými nárastmi miezd,“ vyhlásil. Mrzí ho, že téma skĺza do nenávisti v národe. „Je predvianočné obdobie a ľudia sa chcú sústrediť na svoje Vianoce, majú dosť starostí a takéto teátro, ako vidím dnes preteky kto je lepší a horší, chcem zastaviť,“ deklaroval s tým, že nechce, aby pokračovalo politické vytĺkanie bodov, útočenie a emócie v spoločnosti.

    Danko zdôrazňuje potrebu prijatia komplexného riešenia. „Každé zmrazovanie platov je spochybniteľné, a preto je to nesystémové. Ja budem zastávať vytvorenie nového zákona,“ uviedol. Ten by sa mal podľa Danka týkať napríklad aj nominantov v štátnych podnikoch a podobne.

    „Slovensko nemá systémové odmeňovanie ľudí, ktorí sú v štáte, vo verejnej správe,“ priznal šéf SNS s tým, že štát poškodzuje práva ľudí v štátnej správe, ktorí pracujú za nižšiu mzdu ako vyžaduje štát od súkromných podnikateľov. „Ak štát žiada od súkromného podnikateľa dosahovanie výšky minimálnej mzdy 480 eur, sám musí byť príklad. Ak štát bude žiadať nočné príplatky, sám musí byť príklad,“ prízvukoval a dodal, že dôvera k štátu sa buduje veľmi ťažko a sú národy, ktoré ju budovali stáročia.

    „Máme tu šialenstvá, z hľadiska ústavných činiteľov možnosť využívania vozidiel, lietadiel. Potom vznikajú rôzne nedorozumenia pri používaní týchto prostriedkov a na záver, samozrejme, vzniká nespokojnosť ľudí,“ povedal tiež predseda parlamentu. Zároveň skritizoval opozíciu, že hovorí, ako si poslanci chcú zvýšiť platy, a pritom ani jej poslanci nehlasovali za zmrazenie platov. „Potom prichádzajú klamstvá tých, ktorí sa chcú dotknúť moci,“ povedal. Poslankyňa Remišová podľa neho „nehorázne klame“.

    „Opozícia, ktorá si je vedomá, že pri tak citlivej veci ako sú mzdy je treba celospoločenský konflikt, pretože nikto, kto nie je pri moci a je pri zmysloch si predsa sám nebude navrhovať väčšie mzdy, sa alibisticky tejto veci prizerá, potichu sa pár poslancov v opozícii vytešuje z toho, aký problém tu dnes v spoločnosti vznikol,“ konštatoval. Tým, že poslanci nehlasovali, alebo sa zdržali, podľa neho vlastne súhlasili s navýšením miezd. „Takže aj poslanci SaS, Sme rodina, OĽaNO súhlasili s týmto nehoráznym zvýšením,“ tvrdí Danko, pričom niektorí koaliční poslanci majú už podľa neho dosť alibizmu opozície.

    Podľa predsedu SNS treba priznať, že 5-6 rokov tu máme model, že ten kto je v opozícii sa vždy spolieha, že vláda prinesie na poslednú chvíľu návrh na zmrazenie platov a sú aj ľudia, ktorí hovoria, že to nie je systémové, neschvaľujte to. „Potom keď sa stane, že ten kotol pukne, ako pukol teraz, že ani opozícia, ani koalícia sa v podstate k tomu nevyjadrovali a nechali to dobehnúť, samozrejme, že to naštve ľudí. Koho by nenaštvalo také nehorázne narastanie miezd,“ uznal.

    „Slovensku hrozia ešte iné škody z nesystémového zásahu,“ varoval Danko v súvislosti s podaním generálneho prokurátora na Ústavnom súde. „Za 5-6 rokov sa neurobila jedna legislatívna iniciatíva, ani z ministerstva financií,“ vytkol kompetentným. Poukázal na to, že SNS má pripravenú právnu normu, ktorá by situáciu mohla riešiť, a chcela by ju poslať ministerstvu. „Hrnko má legislatívne riešenie, ktoré by sme boli radi, aby si osvojilo ministerstvo financií,“ povedal Danko s tým, že za Hrnkom stojí. Vláda si podľa musí splniť domácu úlohu, musia vychladnúť hlavy a kompetentní si na to musia sadnúť.

    autor: rp, TASR

    - Reklama -