Kažimír: Grécko je z najhoršieho vonku a je na nich, aby dokázali, že všetko to úsilie nebolo márne

    0
    Minister financií Peter Kažimír (Autor: sita)

    Ministri financií 19 krajín eurozóny podľa agentúry AP po dlhých rokovaniach dospeli k “ťažkému kompromisu”, čo je dosť prekvapivé, lebo výsledok sa podľa náznakov z posledných dni zdal ľahko dosiahnuteľný. Ministri uzavreli dohodu medzi Gréckom a jeho medzinárodnými veriteľmi, ktorá 20. augusta krajine umožní bezpečne ukončiť tretí, čiže posledný záchranný program a znovu čeliť finančným trhom.

    “Grécky dlh je odteraz trvalo udržateľný,” povedal predseda Euroskupiny Mário Centeno po skončení rokovaní.

    Grécka vláda vďaka medzinárodnej pomoci sprevádzanej nevyhnutnými štrukturálnymi a inštitucionálnymi reformami, na ktoré tlačili medzinárodní veritelia, dokázala otočiť negatívny trend a pridala sa k Portugalsku, Írsku, Cypru a Španielsku, ktoré rovnako úspešne vystúpili z programov finančnej záchrany.

    “Končí sa jedna dlhá etapa pomoci krajinám, ktoré sa v období krízy dostali do existenčných problémov pre svoju fiškálnu a finančnú nezodpovednosť,” skonštatoval Kažimír po skončení rokovaní Euroskupiny v Luxemburgu.

    Ministri financií na svojom zasadnutí rozhodli, že piata a zároveň posledná tranža tretieho gréckeho programu vo výške 15 miliárd eur bude použitá na obsluhu dlhu a zároveň vytvorí Aténam istú finančnú rezervu.

    Súčasťou ukončenia záchranného programu pre Grécko je aj dohoda na opatreniach, ktoré pomáhajú Grékom udržať verejný dlh na udržateľnej úrovni – vrátane odsunutia splatnosti pôžičiek, ktoré začnú Gréci splácať až v roku 2033 namiesto roku 2023.

    “Grécko je z najhoršieho vonku a je na nich, aby dokázali, že všetko to úsilie nebolo márne,” opísal situáciu Kažimír.

    - Reklama -