Každy piaty hlas vo voľbách prepadne. Kto sa do parlementu nedostane?

    0
    volebná komisia (Autor: SITA)

    Nejde pritom o nič výnimočné, fenomén prepadu hlasov sa opakuje v každých voľbách. Vyplýva to z pomerného volebného systému, ktorý určuje spomínaných päť percent ako hranicu vstupu do parlamentu. V minulých voľbách napríklad prepadlo vyše 490-tisíc hlasov pre strany, ktoré napokon cez povinný prah neprešli.

    Treba si uvedomiť, že na tieto hlasy sa neprihliada, ale majú dosah na zisky strán, ktoré sa dostali do parlamentu, v počte poslaneckých mandátov. Inými slovami, ak sa delí 150 mandátov medzi desať strán, tak budú mať v parlamente menšiu silu, ako keby sa poslanecké kreslá delili napríklad medzi päť strán. Čím je teda väčší prepad hlasov a menej strán v parlamente, tak na tom získajú viac strany s čo najvyšším volebným výsledkom. “Z neuplatnených hlasov najväčšia časť ide najsilnejším stranám,“ poznamenal sociológ Pavel Haulík.

    Podľa politológa Tomáša Koziaka treba s prepadom hlasov počítať v pomernom volebnom systéme. “Je horším momentom pre demokraciu, keď sa nedostanú do parlamentu strany, ktoré viažu väčší počet hlasov. Voliči sa s tým musia vyrovnať. Aj preto sú prieskumy verejnej mienky dôležité, aby sa občan dokázal zorientovať a mohol sa rozhodnúť tak, aby jeho hlas nevyšiel naprázdno,“ zhodnotil Koziak.

    Jeden z ostatných prieskumov agentúry Focus narátal prepad takmer 18 percent hlasov. Toto číslo by sa ešte mohlo zvýšiť o ďalšie percentá, lebo SaS balansuje na hranici päť percent.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    - Reklama -