Každý migrant chce byť zo Sýrie. Obchodovanie s falošnými pasmi môže v EÚ spôsobiť politické zemetrasenie

    0
    Utečenci na Macedónskych hraniciach (Autor: SITA)

    Práve zvýšená starostlivosť o utečencov zo Sýrie, ktorí v krajinách EÚ nachádzajú útočisko pred vojnou, vedie podľa portálu Business Insider k tomu, že sa migranti z ostatných krajín „maskujú“ za Sýrčanov. Denník Wall Street Journal zase pripomína, že spolu s týmto trendom rastie raketovou rýchlosťou aj trh s falošnými pasmi.

    Riaditeľ Európskej agentúry pre ochranu hraníc (FRONTEX) Fabrice Leggeri už pred niekoľkými týždňami varoval, že trh s falošnými sýrskymi pasmi je na vzostupe. „Máme tu teraz ľudí, ktorí si v Turecku kúpia sýrsky pas, pretože vedia, že Sýrčania majú právo na azyl vo všetkých členských krajinách EÚ,“ povedal Leggeri v rozhovore pre francúzske rádio Europe 1.

    Podľa riaditeľa agentúry FRONTEX sa dá len ťažko rozpoznať, či ide skutočne o ľudí zo Sýrie, pretože jediným odlišujúcim znakom je prízvuk. Leggeri tvrdí, že mnohí zo žiadateľov, ktorí aj majú sýrske pasy, hovoria arabským dialektom typickým pre severnú Afriku či Blízky východ a sú z iných krajín než zo Sýrie.

    Štatistiky Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov uvádzajú, že z takmer 400 000 migrantov, ktorí za uplynulých 12 mesiacov pricestovali do Talianska a Grécka, je iba polovica zo Sýrie. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker minulý týždeň ohlásil, že okrem premiestňovania 160 000 migrantov z Grécka a Talianska do iných krajín EÚ chce urýchliť aj repatriáciu tých ľudí, ktorí na azyl v členských krajinách Únie nemajú nárok.

    - Reklama -