Katalánsky premiér rázne cúvol. Odložil vyhlásenie o nezávislosti a požiadal Madrid o dialóg

    0
    Carles Puigdemont (Autor: TASR)

    Vo svojom prejave Puigdemont uviedol, že referenda, ktoré sa konalo 1. októbra, sa “zúčastnili viac ako dva milióny ľudí a Katalánsko si zaslúži samostatnosť”, avšak tej musí predchádzať trpezlivý dialóg s vládou v Madride.

    Podľa Puigdemonta je jedinou cestou vpred demokracia a mier; Katalánsko je podľa neho vždy ochotné rokovať.

    Puigdemont zároveň vyzval Kataláncov, aby pokračovali v pokojných demonštráciách a obvinil španielsku vládu z neprimeranosti zásahu počas referenda, pri ktorom utrpelo zranenia niekoľko stoviek ľudí. 

     Líderka katalánskej opozície označila slová premiéra za “prevrat”

    Líderka katalánskej opozície Inés Arrimadasová označila dnes za “prevrat” slová regionálneho lídra Carlesa Puigdemonta, že má mandát vyhlásiť nezávislosť Katalánska od Španielska. Informovala o tom agentúra AP.

     Arrimadasová zo strany Ciudadanos (Občania) po prejave Puigdemonta v katalánskom parlamente, od ktorého sa očakávalo vyhlásenie nezávislosti Katalánska uviedla, že väčšina obyvateľov tohto španielskeho regiónu sa cíti byť Kataláncami, Španielmi a Európanmi. A preto podľa nej nedovolia regionálnym predstaviteľom, aby “im zlomili srdce”.

    Vo svojom prejave pred poslancami regionálneho parlamentu Puigdemont uviedol, že referenda, ktoré sa konalo 1. októbra, sa “zúčastnili viac ako dva milióny ľudí a Katalánsko si zaslúži realizovať svoju dlhodobú túžbu prerušiť stáročia trvajúci zväzok so Španielskom. Podľa agentúry AP sa však referenda o nezávislosti Katalánsky zúčastnila necelá polovica oprávnených voličov.

    Puigdemont zároveň regionálnemu parlamentu navrhol, aby účinky referenda o nezávislosti Katalánska odložil a Madrid vyzval na dialóg aj napriek tomu, že o nezávislosť regiónu sa bude aj naďalej usilovať.

    Madrid odsúdil prejav katalánskeho premiéra

    Nemenovaný španielsky predstaviteľ uviedol, že Madrid nebude akceptovať “skryté” vyhlásenie nezávislosti Katalánska, ktoré dnes v katalánskom regionálnom parlamente predniesol katalánsky líder Carles Puigdemont. Informovala o tom agentúra AP.

    Puigdemont pred poslancami regionálneho katalánskeho parlamentu uviedol, že výsledky referenda o nezávislosti Katalánska z 1. októbra, ktorého sa podľa neho zúčastnili “milióny voličov”, mu dávajú mandát na vyhlásenie samostatnosti tohto španielskeho regiónu.

     Približne 90 percent zúčastnených voličov sa v referende vyslovilo za nezávislosť Katalánska od Španielska, avšak viac ako polovica oprávnených voličov sa ho nezúčastnila.

    Podľa nemenovaného španielskeho predstaviteľa výsledky referenda o nezávislosti Katalánska nemožno pokladať za platné. 

    - Reklama -