Karpov bol popredný komunista. Podporuje anexiu Krymu. Pomenovať školu po ňom je pomýlené, myslí si Remišová o nápade zo SNS

    0
    Ruský šachový veľmajster Anatolij Karpov (Autor: TASR)

    Bývalý majster sveta v šachu a dnes poslanec ruskej Štátnej dumy Karpov sa ocitol na Slovensku ako ambasádor, respektíve tvár premiérového ročníka Vianočného šachového turnaja predsedu NR SR.

    Dnes 61-ročný rodák z ruského mesta Zlatoust zavítal pod Tatry na pozvanie Andreja Danka. Turnaj otvorili v utorok 19. decembra v historickej budove NR SR na Župnom námestí, okrem toho sa šachové súboje odohrávali aj na Bratislavskom hrade. 

    „Som veľmi rád, že tu s vami môžem byť a byť pri tom, ako sa rodí nová šachová tradícia. Vianočné turnaje majú svoju históriu, ten najznámejší sa odohráva v Anglicku, kde sa hráva už od roku 1894. Šach naštartoval rôzne tradície vo svete a spája ľudí. Som veľmi rád, že na Slovensku funguje aj šach na školách ako v mnohých krajinách sveta,“ uviedol pre TASR po svojom príchode ruský šachový veľmajster.

    Silný zážitok

    Sadnúť si s Karpovom za jeden stôl a aspoň symbolicky si proti nemu zahrať partiu využili napr. spomínaný Danko, ďalej tiež prezident Kiska, respektíve minister zdravotníctva Drucker.

    Na sociálnej sieti sa viacerými fotografiami z akcie pochválil aj politický analytik Eduard Chmelár, ktorý si podľa vlastných slov splnil detský sen.

    „Dnes, keď som s ním hral šach v reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu, sedel vedľa neho pri slávnostnej večeri a z balkóna mu ukazoval večernú Bratislavu, som pociťoval niečo ako zázrak. Nebudem robiť formu a tajiť, že to bol silný zážitok,” uviedol na svojom facebookovom profile.

    Danka šach naučil, že nič netrvá večne

    Pochopiteľne, najviac príspevkov uverejnil na sociálnej sieti samotný líder národniarov a šéf parlamentu Andrej Danko. 

    „Mám veľký rešpekt k šachu. Mali by sme si z neho brať príklad aj v živote. Je to totiž hra, ktorá v sebe obsahuje veľké posolstvá a múdrosti. Každá figúrka má inú kompetenciu, iné možnosti, no ako celok musia tvoriť súhru. Vždy ste si istý, že aj váš súper musí dodržiavať všetky pravidlá tak, ako ich dodržiavate vy. V živote to však nie vždy platí a nie všetci to dodržiavajú. Mňa ale šach naučil, že nič netrvá večne, pretože potom prichádza nová partia. A vtedy sa vždy ukáže, kto podvádzal,“ napísal v statuse na Facebooku predseda NR SR.

    Danko tiež „zavesil“ na svojom profile video z akcie, ako aj veľké množstvo fotografií.

    Šachový veľmajster Karpov sa v rámci svojho programu takisto stretol s mladými šachistami z ŠK Slovan Bratislava na petržalskej základnej škole. Na stretnutie prišiel s ministerkou školstva Martinou Lubyovou (nom. SNS), ktorá hovorila aj o postavení šachu v školách.

    Ministerka by si vedela predstaviť, že by na Slovensku vznikla šachová škola ako v zahraničí.

    „Vo viacerých krajinách už fungujú šachové školy nesúce meno Anatolija Karpova. Boli by sme radi, ak by sa toto dnešné stretnutie stalo podnetom pre vznik podobnej školy aj na Slovensku,“ uviedla.

    V súčasnosti môžu školy vyučovať šach ako voliteľný predmet.

    Odlišnú rétoriku od Lubyovej, Danka či Chmelára zvolila opozičná poslankyňa Veronika Remišová. Tá vo svojom poslednom facebookovom príspevku prianierovala ako pozvanie Karpova na Slovensko, tak ideu národniarov pomenovať šachovú školu práve po Karpovovi.

    „Nemám nič proti šachovým školám, no pozývať a pomenovať školu po poprednom členovi komunistickej strany za sovietskeho totalitného režimu, ktorý otvorene podporuje anexiu Krymu (čo je, mimochodom, v rozpore s oficiálnym postojom Slovenska), sa mi zdá prinajmenšom pomýlené. Myslela som, že tieto časy sú už definitívne za nami,“ uviedla napr. v komentári opozičníčka.

    Poslankyňa za stranu OĽaNO si myslí, že by sa nemali robiť unáhlené zmeny v školstve. Remišová navyše zastáva názor, že rozvíjať a podporovať šach sa dá aj menej ostentatívnou formou.

    „Na Slovensku už existuje šachová škola aj šachová akadémia a, chvalabohu, vďaka nadšencom aj šachové krúžky. Rozvíjajme záľubu k šachu a podporujme to, čo máme. Ale nerobme rozhodnutia o zmenách v školstve na základe rečí jedného predsedu parlamentu,“ napísala na záver.

    Autor: mr, TASR

    - Reklama -