Kaník: Žiadna cieľavedomá armáda, len zopár odbojných skupiniek. A preto môže Fico spávať pokojne

    0
    Ľudovít Kaník (Autor: SITA)

    „Bol som na tom námestí, ako som niekoľkokrát bol pred Bonaparte. Chýbala tomu emócia, rozhorčenie prýštiace zo srdca nad tým, čo sa okolo nás deje. Spojené s vierou, že sme sa na tom námestí zhromaždili preto, aby sme to zmenili,“ opisuje situáciu bývalý poslanec. Podľa neho protestu chýbala práve tá emócia, ktorá nechýbala, keď sa prevalila kauza Bašternák a Kaliňák.

    Kaník si myslí, že sa stalo presne to, čo predpokladal a čo vládna koalícia očakávala. „Ľudia si jednoducho zvykli. Kolotoč každotýždenných protestov pred Bonaparte sa stal straníckym happeningom dvoch strán, na ktorom zazneli vždy len tie isté, už známe skutočnosti. Zaskandovali a išlo sa domov,“ dodáva vo svojom komentári na Aktuálne.

    „Každá platňa sa obohrá, keď na nej hrá stále tá istá pesnička. To isté sa, žiaľ, stáva s celou kauzou Kaliňák-Bašternák,“ myslí si bývalý poslanec. Podľa jeho slov sa to viditeľne prejavilo aj pri dokončení odložených schôdzí o odvolaní Fica a Kaliňáka. Aj keď išlo o mimoriadne závažnú tému a argumentov bolo viac než dosť, netrvali ani päť hodín. „Porovnajme si to s odvolávaním Fica pri kauze piešťanského CT. Trvala nepretržitých 50 hodín. Dňom i nocou. Protesty v uliciach prišli po nej, lebo mali schôdzou dobrý štart a politický základ. Malo to silu, Smer sa ocitol pod skutočne vážnym tlakom a Paška padol,“ pripomína Kaník.

    Exposlanec nesúhlasí s názorom, že protesty politici viesť nemajú. Na spomínanom proteste na tribúne politici neboli. Lepšie to vraj nebolo. „Kto iný, ak nie opoziční politici majú viesť ťaženie proti vláde, ak to má byť ťaženie s cieľom vymeniť vládu. Ak taký cieľ nie je, načo potom to všetko?“ Podľa Kaníka je nakoniec dočasným politikom každý, kto sa so svojím názorom na tribúnu postaví. Ďalej upozorňuje, že ak cieľom nie je výmena zlých a skorumpovaných, tak ide len o slepú uličku.

    Podľa Kaníka môže koalícia aj naďalej spávať pokojne. Ako dodáva: „Aj napriek obludnostiam, ktoré pácha a ktoré viac a viac prenikajú na povrch. Nemusí sa báť, lebo proti nim nestojí zorganizovaná a cieľavedomá armáda, ale len zopár odbojných skupiniek, ktoré sem-tam síce pohryzú, ale žiadne veľké problémy pre svoju neschopnosť postupovať spoločne nedokážu vláde spôsobiť.“

    Nato, aby sa vláda zmenila, je podľa exposlanca občiansky vzdor primalý. „Žiada si to organizované politické snaženie. Iná cesta k demokratickej vláde v záujme a v mene ľudu neexistuje. Na Slovensku si to, žiaľ, asi vačšina súčasnej opozície stále neuvedomila,“ uzatvára Kaník.

    Autor: luc

     


     

    - Reklama -