Kandidát na prezidenta mal dostať 10-tisíce eur za organizovanie stretnutia s Putinom. Kremeľ reagoval takto

    0
    Francois Fillon vyzerá ustarane (Autor: TASR)

    Týždenník spresnil, že schôdzky organizovala Fillonova poradenská firma 2F Conseil. Schôdzka sa údajne uskutočnila v roku 2015 v rámci petrohradského Medzinárodného ekonomického fóra. Za jej zorganizovanie mal Fillon dostať 45.000 eur.

    Putinov hovorca Dmitrij Peskov dnes podľa agentúry Interfax toto tvrdenie priradil k falošným správam. Dodal, že Putinove schôdzky sa organizujú v súlade s protokolom, a zdôraznil, že Kremeľ nepotrebuje žiadnych sprostredkovateľov.

    Podľa francúzskeho spravodajského servera 20Minutes.fr ľudia vo Fillonovom okolí dnes tiež odmietli informácie týždenníka Le Canard enchainé ako ničím nepodložené.

    “Fillon ani jeho poradenská firma neboli platení ani ruským štátom, ani žiadnou súkromnou spoločnosťou,” uvádza sa v reakcii Fillonovho tímu. Fillonov tábor následne dodal, že Fillon ani 2F Conseil nemajú s prípadnými dôsledkami stretnutia libanonského miliardára s Putinom nič spoločné.

    Informácie týždenníka Le Canard enchainé sa už stali príčinou pre vznesenie niekoľkých obvinení voči Fillonovi, ktorý v dôsledku toho zažíva prudký pokles popularity u francúzskych voličov.

    Škandál okolo Fillonovcov vypukol po tom, ako satirický týždenník napísal, že Fillonova manželka Penelope dostávala osem rokov mzdu ako poslanecká asistentka. Poslanci francúzskeho parlamentu majú právo zamestnávať svojich príbuzných, nesmie však ísť o fiktívnu prácu. V prípade Penelopegate takéto podozrenie existuje. Neskôr sa na dôvažok objavila informácia, že Fillon ako asistentov platil aj svoje deti. Vyšetrovaný je tiež vo veci spolupáchateľstva, vyhýbania sa plateniu daní a zanedbávania daňovej povinnosti.

    Neskôr bolo vyšetrovanie voči Fillonovi rozšírené aj o položku, ktorá zahŕňa obleky darované tomuto bývalému premiérovi jedným z jeho priateľov. V utorok obvinenie rozšírili aj o ťažký podvod a falšovanie.

    - Reklama -