Kanada schválila zákon o obetiach skorumpovaných zahraničných vlád. Rusi hrozia tvrdou odvetou

    0
    Kanadský premiér Justin Trudeau (Autor: TASR)

    Zákon musí ešte podpísať generálna guvernérka Kanady, bývalá astronautka Julie Payetteová. Procedúra môže trvať zvyčajne dva týždne.

    Zákon umožňuje kanadskej vláde najmä zmrazenie majetku a zákaz vydávania víz predstaviteľom Ruska a iných krajín, v ktorých podľa nej dochádza k porušovaniu ľudských práv.

    Moskva podnikne odvetné opatrenia

    Podľa agentúry TASS hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová varovala, že Moskva podnikne odvetné opatrenia.

    “Opäť varujeme, že po zvyšovaní tlaku na nás a vychádzajúc zo zásady reciprocity budeme symetricky pridávať na (čierne) zoznamy nové mená kanadských hodnostárov, ktorým sa zakazuje vstup do Ruska,” uviedla Zacharovová.

    “Návrh zákona bol z veľkej časti odkopírovaný z 'protivného' amerického Magnitského zákona a bude mať za následok ďalšie zhatenie rusko-kanadských vzťahov, keďže sa priamo zameriava na uvalenie sankcií na ruských občanov,” dodala hovorkyňa ruského rezortu diplomacie.

    Vzťahy medzi Kanadou a Ruskom sa zhoršili v roku 2014 po tom, čo Rusko anektovalo ukrajinský Krym a vypukol ozbrojený konflikt v Donbase.

    Spojené štáty prijali Magnitského zákon v roku 2012. Tento zákon uvaľuje sankcie voči osobám údajne sa podieľajúcim na smrti a väznení ruského právnika.

    Magnitskij bol právnikom a účtovníkom finančníckej firmy Hermitage Capital. Predstaviteľov ruského ministerstva vnútra obviňoval, že oklamali ruský štát o viac ako 200 miliónov dolárov. 

    Následne Magnitského zatkli a vo veku 37 rokov vo väzení zomrel. Jeho rodina tvrdila, že s ním vo väzení zle zaobchádzali. Prípad sa stal symbolom korupcie v Rusku a silne poškodil americko-ruské vzťahy.

    - Reklama -