Kameň úrazu: imigranti a Merkelová. Čech Bystroň z nemeckej AfD sa vyjadril k aktuálnej problematike

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Šéfa bavorskej regionálnej organizácie strany AfD vyspovedal český portál Týden.cz. Zameral sa hlavne na tematiku utečencov a Merkelovej politiku. „Na začiatku roku 2015 sa proti imigrácii stavalo 57 percent ľudí, o rok neskôr rovnaký postoj zastáva vyše 70 percent ľudí,“ opisuje postoj niektorých Nemcov k utečeneckej kríze Bystroň. Redaktor servera sa opýtal Bystroňa, ako sa zbavujú nálepky extrémistov a populistov. Ten upozornil na prieskumy verejnej mienky. „Keď dlhodobo očierňujete nejakú skupinu, miera empatie s touto skupinou rastie, pokiaľ s ňou ľudia majú priamy kontakt,“ vyjadril sa politik.

    Líder bavorskej organizácie sa vyjadril aj k nedávnym silvestrovským útokom v Kolíne nad Rýnom. Tvrdí, že práve tento incident (či incidenty) bol zlomovým bodom pre nemeckú spoločnosť. Podľa neho sa ukázalo, že informácie, ktoré šírili nemecké úrady, boli zavádzajúce. „Ešte horšie bolo, ako vyšlo najavo, že úrady manipulovali realitou. Mali prikázané podobné incidenty nezverejňovať. To ľudí hádam naštvalo ešte viac. Obe veci spôsobili úplnú explóziu,“ hovorí.

    Petr Bystroň sa vyjadril aj k otázke politiky nemeckej kancelárky. „Migranti nechcú ísť do Česka alebo do Európy, chcú ísť do Nemecka, pretože ich Angela Merkelová opakovane pozvala a stále im necháva otvorené hranice. Bavorsko už dvakrát ponúklo spolkovej vláde, že hraničné priechody bude kontrolovať bavorskou políciou. Spolkové ministerstvo vnútra to už dvakrát odmietlo,“ hovorí Bystroň.

    - Reklama -