Kaliňákov rezort vracia úder. Ministerstvo pre PL reagovalo na kritiku, ktorú v otvorenom liste ministrovi vyjadril policajný vyšetrovateľ

    0
    Robert Kaliňák (Autor: SITA)
    V stredu zverejnili Parlamentné Listy správu o kritickom maile, ktorý poslal Srholec ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi a zverejnil ho na svojom facebookovom profile. Dnes sme sa dočkali odpovede rezortu, ktorá možno niektorých prekvapí. 
     
    Podľa vyjadrenia, ktoré nám do redakcie zaslalo komunikačné oddelenie ministerstva vnútra (MV SR), obsahuje list od Miroslava Srholca adresovaný Robertovi Kaliňákovi faktické chyby. „Je škoda, že policajt, ktorý má byť apolitický, sa dá zneužiť na politické ciele. Pri čítaní listu máte pocit, že čítate prípravu na brífing opozičných politikov,“ píše sa hneď na úvod reakcie rezortu vnútra. 
     
    O liste policajného vyšetrovateľa Miroslava Srholca sme písali TU

    Inšpekcia legálna či nelegálna?

    Podľa rezortu vnútra sa postavenie Inšpekcie MV SR nezmenilo od roku 1994 a jediné, čo sa menilo, bol názov organizácie. „Od svojho vzniku a za všetkých ministrov bola podriadená priamo ministrovi vnútra SR, aby bola zaručená nezávislosť od ostatných služieb Policajného zboru,“ konštatuje rezort. 
     
    Ministerstvo vnútra sa v reakcii na list Miroslava Srholca bráni tým, že slovenská policajná inšpekcia vraj patrí k desiatim najnezávislejším v Európe. Práve to, že inšpekcia podlieha ministrovi vnútra, opozícia kritizuje a tvrdí, že to bol práve Kaliňák, kto presunul túto organizáciu pod svoj rezort. 
     
    „Najvyšší súd uznal, že ide o orgán s legálnou pôsobnosťou, ktorý je súčasťou Policajného zboru, a teda je oprávnený vykonávať pôsobnosť Policajného zboru pri vyhľadávaní a vyšetrovaní trestných činov,“ tvrdí rezort. Legálnosť policajnej inšpekcie dlhodobo spochybňuje bývalý šéf najvyššieho súdu Štefan Harabin, ktorý tvrdí, že v súčasnej podobe je táto organizácia nezákonná a nemá právo vyšetrovať. 
     
    Tvrdenia, že je minister vnútra oprávnený odvolávať policajných funkcionárov bez udania dôvodu, ktoré spomína Srholec v kritike adresovanej ministrovi Kaliňákovi, nie sú podľa rezortu pravdivé. „Tento paragraf bol totiž zo zákona vyhodený práve na návrh Roberta Kaliňáka vlani a nie je súčasťou legislatívy,“ píše v tejto súvislosti ministerstvo. 
     
    „Keď sme už pri číslach, tak za posledné štvorročné funkčné obdobie pôsobenia R. Kaliňáka na poste ministra vnútra ho využil 24-krát, za 18 mesiacov ministrovania pána Lipšica bol použitý 82-krát. Minister vnútra navyše na svojich postoch ponechal napríklad viceprezidenta PZ alebo krajského riaditeľa PZ v Bratislave nominantov bývalej vlády,“ chváli sa ďalej ministerstvo. 
     
    Celú reakciu na kritiku z policajných radov uzatvára rezort tým, že minister sa k žiadnemu vyšetrovaniu nevyjadruje a do žiadneho vyšetrovania „nezasahuje ani nezasahoval a ani zasahovať nebude“.

    Opozičná strana reaguje

    Strana Sloboda a Solidarita (SaS) spolu s hnutím OĽaNO-NOVA zorganizovala protesty pred bytovým komplexom Bonaparte, kde býva Robert Fico v byte podnikateľa Bašternáka podozrivého z daňových podvodov. Pre Parlamentné Listy SaS zareagovala na vyjadrenia ministerstva vnútra k listu od vyšetrovateľa Miroslava Srholca. 
     
    SaS uviedla, že Srholec reaguje na „katastrofálne vedenie štátu súčasnou vládnou koalíciou, ktorej negatívnym symbolom sa za posledné týždne stal práve Robert Kaliňák“. Občania majú podľa SaS vlastný rozum. „Koalícia v zložení Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť ničí elementárnu spravodlivosť a robí si z nich vyslovene dobrý deň. Na pondelkových protestoch sa zúčastňujú tisíce ľudí nie preto, lebo ich k tomu núti opozícia, ale pretože nemajú inú možnosť, ako by vyjadrili svoj názor,“ uviedla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková pre PL.sk. 
     
    Reakcia MV SR na list Miroslava Srholca adresovaný ministrovi Robertovi Kaliňákovi
    Je škoda, že policajt, ktorý má byť apolitický, sa dá zneužiť na politické ciele. Pri čítaní listu máte pocit, že čítate prípravu na brífing opozičných politikov. Pričom obsahuje viacero faktických chýb a policajt sa vo viacerých informáciách, ktoré v liste spomína, mýli.
     
    Postavenie Inšpekcie MV SR je od jej vzniku v roku 1994 nemenné. Jediné, čo sa menilo, bolo meno tejto organizácie. Od svojho vzniku a za všetkých ministrov bola podriadená priamo ministrovi vnútra SR, aby bola zaručená nezávislosť od ostatných služieb Policajného zboru. Navyše patrí medzi 10 najnezávislejších inšpekcií v Európe, čo nakoniec svojím rozhodnutím potvrdil aj najvyšší súd. Pánom  trestného konania je u nás prokuratúra, ktorá je na rozdiel napríklad ČR nezávislá. Najvyšší súd uznal, že ide o orgán s legálnou pôsobnosťou, ktorý je súčasťou Policajného zboru, a teda je oprávnený vykonávať pôsobnosť Policajného zboru pri vyhľadávaní a vyšetrovaní trestných činov.
     
    Zrealizované prípady NAKA snáď hovoria sami za seba. Niekoľko rokov vlečúce sa prípady skupín takáčovcov; piťovcov a sýkorovcov sa podarilo ukončiť a dnes si odpykávajú niekoľkoročné tresty. Navyše sa polícii darí objasňovať aj staré mafiánske vraždy zo sklonku 90-tych rokov.
     
    Fakt, že vyšetrovateľ vo svojom liste tvrdí, že nezdieľam Váš postoj k existencii oprávnenia ministra odvolávania policajných funkcionárov bez udania dôvodu ako obhájiteľného prostriedku riadenia, svedčí, že nemá prehľad v právnych predpisoch. Tento paragraf bol totiž zo zákona vyhodený práve na návrh Roberta Kaliňáka vlani a nie je súčasťou legislatívy.
     
    Keď sme už pri číslach, tak za posledné štvorročné funkčné obdobie pôsobenia R. Kaliňáka na poste ministra vnútra ho využil 24-krát, za 18 mesiacov ministrovania pána Lipšica bol použitý 82-krát. Minister vnútra navyše na svojich postoch ponechal napríklad viceprezidenta PZ alebo krajského riaditeľa PZ v Bratislave nominantov bývalej vlády.
     
    Minister vnútra sa k žiadnemu vyšetrovaniu nevyjadruje. Do žiadneho vyšetrovania nezasahuje ani nezasahoval a ani zasahovať nebude.
     
    - Reklama -