Kaliňákov “miliónový právnik” prehovoril. Vieme, koľko zatiaľ od ministerstva dostal

    0
    Minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: sita)

    Advokát Matúš Gémeš si vďaka štvorročnej rámcovej zmluve s ministerstvom môže polepšiť o štyridsať miliónov eur. ParlamentnéListy.sk sa na celý prípad pozreli podrobnejšie. Fakt je taký, že Gémešova AKMG na 40 miliónov eur automatický nárok nemá, môže ich však získať teoreticky. Celá suma je totiž určená pre šesť právnických firiem. Navyše, ide o rámcovú zmluvu, takže koľko peňazí reálne skončí na účte firiem, je ešte otázne.

    Šesť tisícok denne

    Suma 40 miliónov eur z eurofondov pre šesť firiem je však stále obrovská, zvlášť pokiaľ nejde o nadnárodné korporácie, ale o menšie firmy ako AKMG, ktoré tvoria traja advokáti a dvaja koncipienti. Zo 40 miliónov eur by tak pri rovnom prerozdelení medzi všetky firmy mohla jedna z nich zinkasovať takmer 1,7 milióna ročne alebo 6400 eur denne.

    „MV SR má uzavreté zmluvy so  šiestimi právnickymi spoločnosťami. Výber poskytovateľa sa realizuje na základe hodnotenia ponúk podľa vopred definovaných kritérií. Konkrétne zákazky sa týkajú poradenstva v oblastiach zadefinovaných v prílohách jednotlivých zmlúv v závislosti od aktuálnych potrieb jednotlivých rezortov. Celkový limit na právne služby pre všetkých šiestich poskytovateľov je 40 miliónov eur,“ konštatoval hovorca ministerstva Ivan Netík v reakcii na otázku ParlamentnýchListov.sk, či je takáto výška odmeny za právnické služby adekvátna.

    Nedostal ani groš (zatiaľ)

    Aká je teda konkrétna suma, ktorú od ministerstva zatiaľ Gémešova AKMG získala? Advokát tvrdí, že nula. „KMG ku dnešnému dnu neposkytla žiadne právne služby Ministerstvu vnútra‎ SR. Vzhľadom na to, že ‎naša advokátska kancelária neposkytla ku dnešnému dňu žiadne právne služby Ministerstvu vnútra SR, nedostali sme za to žiadne peniaze,“ reagoval Gémeš.

    Podobne sa vyjadrilo aj ministerstvo, ktoré tvrdí, že konkrétne zadávanie zákazky realizuje v rámci opätovného otvárania súťaže, keď medzi sebou súťažia všetci úspešní uchádzači a vyhráva najlepšia ponuka v zmysle vopred určených kritérií na hodnotenie ponúk. „S AKMG, s. r. o., nemá ministerstvo vnútra zazmluvnené žiadne zákazky,” povedal ParlamentnýmListom.sk Netík.

    Nulová suma pre AKMG však samozrejme nemusí byť konečná. Koľko Gémeš očakáva, že nakoniec dostane? „K tejto otázke sa vyjadriť neviem, išlo by o čisté špekulácie,“ konštatuje. 

    - Reklama -