Kaliňák vracia Gajdošovi útok pre Gorilu. Takto reagoval po vážnych obvineniach

    0
    Robert Kaliňák (Autor: TASR)

    Gajdoš vo včerajšom rozhovore vyhlásil, že vyšetrovatelia nemajú radi politicky citlivé kauzy, lebo cítia obrovský tlak od nadriadených.

    Minister vnútra Robert Kaliňák však včera na tieto obvinenia reagoval podráždene. Problém mal hlavne s tým, aby ho novinári nekonfrontovali s niečím, čo nečítal. Zároveň však podotkol, že „to naznačuje už desiaty vyšetrovateľ, ktorý je nejakým spôsobom spriaznený so slovenskými novinármi, ale keď sa ho opýtate, či ho niekedy niekto ovplyvňoval, tak maximálne sa odhodlá k vete, že necítil dostatočnú podporu svojich nadriadených“.

    Kaliňák sa tiež pustil do médií. „Je to nezmysel. Nezmysel ako všetko, o čom píšete. Vytvárate virtuálnu realitu. Navádzate ich a vymýšľate si,“ uvádza vo videu, ktoré zverejnil Denník N.

    Keď sa Gajdoša na to vraj pýtal, povedal, že nikdy nebolo žiadne ovplyvňovanie. Minister dokonca spochybnil Gajdoša aj ako elitného vyšetrovateľa. Stále sa pýtal, koľko rokov bol vyšetrovateľom, aj keď mu novinári oponovali, že robil 17 rokov v polícii.

    „Netrápi ma, čo hovoria takíto policajti, pretože to hovoria vždy po odchode zo zboru, poväčšine po neúspešnom dokončení prípadu. Stalo sa to asi druhý alebo tretíkrát. Novinári však robia pravidlo, že policajti hovoria, aj keď sú iba dvaja a v zbore je 23-tisíc iných policajtov. Ja takéto veci od ostatných nepočúvam. Počúvam to iba z rozhovorov, ktoré urobili médiá,“ reagoval Kaliňák.

    My nie sme sociálny ústav

    „Necítili adekvátnu podporu? Neviem, čo si pod tým máme predstaviť, ale my nie sme sociálny ústav. Vyšetrovateľ je nezávislý a mal by dostať všetky podmienky na to, aby mohol pracovať. Mali maximálnu podporu. Ale ak chcú schovať svoju neschopnosť, že za štyri roky nedokázali vyšetriť prípad…,“ obvinil minister Gajdoša.

    Ak sa tvrdí, že vyšetrovatelia vedeli o nejakých finančných tokoch, Kaliňák priznáva, že to predsa vedia všetci. „To vieme všetci päť rokov ako Penta posiela peniaze na niektoré firmy. A čo sme s tým spravili?“ pýtal sa Kaliňák a zároveň hneď dodal: „Ja som nebol šéf tímu.“

    Novinári nehľadajú pravdu

    Podľa ministra vnútra novinári nehľadajú pravdu, ale ide o súperenie s ním a so Smerom. „Vy potrebujete mať tú nožičku na tej obeti a mať prstíky zdvihnuté do tvaru V, aby ste mali konečne svojho odpoľovaného jeleňa.“

    „Moja úloha je v kompetenciách ministra vnútra. Ako minister mám dozorovať nad tým, aby všetky orgány dobre fungovali a aby boli dobré výsledky. Nie som vyšetrovateľ, nemám vyšetrovať, nemám na nikoho vznášať obvinenie a nikto ma k tomu nedonúti,“ povedal Kaliňák, pre ktorého je dôležité hlavne objasnenie prípadu.

    Nesedí mu ani vyjadrenie, za aké trestné činy malo byť obvinenie, keď sa niekto vyhovára na premlčaciu lehotu.

    Sú to detské výhovorky

    Kaliňák si nevedel spomenúť ani na ten fakt, že telefonoval z Abú Dhabí s Gajdošom a dohodli si stretnutie. Potom, keď sa malo uskutočniť stretnutie, Gajdošovi už nedvíhal telefón a nereagoval na esemesky. „Nepamätám sa. Ale, keď sa chcete stretnúť s ministrom a ste vrcholový predstaviteľ, úplne stačí, keď ho počkáte na sekretariáte. Čiže pre mňa sú to detské výhovorky,“ uzavrel minister.

    - Reklama -