Kaliňák mal prísť vysvetľovať Bašternáka, nakoniec poslal list. Je to vrchol arogancie, zúri opozícia

    0
    Minister vnútra Robert Kaliňák na zasadaní výboru pre obranu a bezpečnosť (Autor: OS)

    Minister vnútra Robert Kaliňák sa mal dnes zúčastniť zasadnutia parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. Na tomto výbore si mali poslanci vypočuť od Kaliňáka vysvetlenie postupu polície v kauze Ladislava Bašternáka.

    Výbor oficiálne zvolali po tom, ako zástupca finančnej polície Jozef Lutter podal trestné oznámenie na  neznámych funkcionárov polície a ministerstva, že zmarili prehliadku v priestoroch firmy Bašternáka.

    V časti, keď sa mal týmto bodom výbor zaoberať, predseda výboru Anton Hrnko zo strany SNS prečítal poslancom list ministra Kaliňáka.

    „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie, keď ešte nie sú k dispozícii všetky potrebné informácie a vyšetrovacie úkony nie sú ukončené, nemôžem sa k danej veci vyjadrovať. Výboru môžem poskytnúť len tie informácie, ktoré poskytli orgány činné v trestnom konaní verejnosti. K tomuto bodu sa preto rokovania nezúčastním,“ citoval Kaliňákov list Hrnko.

    Je to vrchol arogancie, myslí si Galko

    Poslanec Slobody a Solidarity Ľubomír Galko sa však na výbore ohradil, že očakával, že Kaliňák ozrejmí skutočnosti, ktoré sa objavili v médiách týkajúce sa ovplyvnenia prehliadky u podnikateľa Bašternáka. „Je tu vážne podozrenie, že policajtka, ktorá prehliadku robila, bola úkolovaná priamo niekým z ministerstva vnútra,“ dodal opozičný poslanec s tým, že opozícia sa bude snažiť zvolať mimoriadne zasadanie výboru.

    Pre PL povedal liberálny poslanec Galko, že nedostavenie sa Kaliňáka je pre neho „vrchol arogancie“. „Hoci bolo dohodnuté, že príde, Kaliňák spravil podraz. Vyjadril svoju neúctu k poslancom, ale aj k policajtom a hlavne k verejnosti, že prostredníctvom nás a médií sa mohli zverejniť určité veci, ktoré nie sú utajované. Všetky podozrenia, ktoré sú, že prehliadka Bašternáka bola zmanipulovaná, nielen, že zostali, ale aj zosilneli,“ zdôraznil Galko, pričom je zvedavý, čo všetko vyjde na povrch do zvolania mimoriadneho výboru.

    Kaliňák na výbor nakoniec dorazil o pár minút, keď bola na programe debata o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva vnútra.

    Pred novinármi sa napokon minister vyjadril, že neprišiel, lebo „o živých veciach sa neinformuje“. „Boli časy pred rokom ´89, keď vyšetrovali politici a novinári, ktorí určovali vinníkov. Voči tomu sme 40 rokov bojovali. Teraz sú orgány, ktoré sú nezávislé a ktoré urobia všetky veci, ktoré majú v náplni. Nikdy som nikoho neovplyvňoval,“ uzavrel minister Kaliňák, pričom potvrdil, že v prípade zvolania mimoriadneho výboru dostane opozícia rovnakú odpoveď ako dnes, pretože podľa neho nemá parlament vyšetrovacie právomoci.

    Bol by som radšej, keby prišiel

    Predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko pre PL povedal, že Kaliňákovo rozhodnutie rešpektuje, ale bol by radšej, keby na výbor prišiel. „Toto bol názor ministra, ktorý už nie je ochotný ďalej rozprávať stále to isté a to samé. Či sa s tým stotožňujem, alebo nie, radšej by som bol, keby minister na výbor prišiel. Jeho rozhodnutie bolo však iné a ja ho rešpektujem. Je to jeho pánska vôľa,“ uzavrel Hrnko.

    - Reklama -