Kaliňák hasí, čo sa dá: V koalícii rozpor nie je, máme demokraciu

    0
    Podpisovanie koaličnej zmluvy. (Autor: SITA)

    “Neviem o tom, že by sme mali v koalícii konflikt. Komentátori by možno radi videli nejakú krv, ale predsedovia všetkých štyroch strán sú natoľko vyspelí a vedia, že ak má mať Slovensko výsledky, musia sa dohodnúť. Budú určite viackrát rôzne názory, ale máme demokraciu,” povedal.

    Podľa Kaliňáka ak by sme všetci mali jeden názor, stačí nám jedna strana. “Koalícia je živý organizmus, očakávam teda, že k takýmto veciam bude sedieť pravidelne. Ale žiadny rozpor nie je, stretnutie bolo v priateľskom duchu,” povedal na margo dnešného rokovania lídrov s krajskými šéfmi koaličných strán.

    SNS ústami podpredsedu Antona Hrnka oznámila, že telerozhlas musí najprv prejsť výraznou vnútornou prestavbou a stať sa skutočnou slovenskou a národnou verejnoprávnou inštitúciou.

    “Z nášho pohľadu verejnoprávnosť znamená principiálnu službu verejnosti v oblasti spravodajstva a publicistiky, kde sa občania SR informujú o dianí doma i vo svete, kde dostávajú rovnaký priestor reprezentanti všetkých relevantných spoločenských, politických a kultúrnych orgánov a organizácií, kde existuje vyvážené politické spravodajstvo, kde nedostávajú hlas úplne okrajové, ale 'politicky korektné' skupinky,“ vysvetlil Hrnko.

    Návrh na zvýšenie poplatkov SNS podporí až po predložení “jasných vízií budúceho vysielacieho programu, keď program a koncepcia vysielania budú napĺňať princípy verejnoprávnosti a národnej kultúrnej inštitúcie a keď sa prijmú opatrenia na skvalitnenie vysielania od jazykovej kultúry až po zostavenie programovej štruktúry”.

    Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) prostredníctvom hovorcu Jozefa Bednára reagoval, že ak nebude návrh na zvýšenie úhrad pre RTVS schválený na začiatku volebného obdobia, nebude schválený vôbec. “Je politickou ilúziou myslieť si, že k zvýšeniu úhrad by mohlo dôjsť v druhej polovici volebného obdobia,” uviedol Bednár.

    Tiež zdôraznil, že zvýšenie úhrad pre RTVS je pre ministra Maďariča zásadné opatrenie, ktoré je súčasťou schváleného programového vyhlásenia vlády. “Minister kultúry nebude môcť splniť jeden zo svojich kľúčových záväzkov,” vysvetlil, čo hrozí, ak vládna strana neprehodnotí svoj postoj.

    - Reklama -