Kaliňák aj Bugár by fungovanie VÚC zmenili, Krajniak by ich zrušil úplne

    0
    Robert Kaliňák. (Autor: TASR)

    “Každý má na to svoj názor, aj odlišný, čo je najlepšie spravovanie regiónov, či je lepšie mať väčšie regióny, ktoré sú silnejšie aj pre európskych partnerov, alebo naopak,” skonštatoval Kaliňák. On osobne by vyšším územným celkom (VÚC) pridal viac kompetencií, ktoré by úlohu regiónov pre ľudí zvýraznili.

    “Ak nastane všeobecná politická zhoda, tak my budeme tí, ktorí budú určite súčasťou tejto diskusie. Viaceré riešenia sú lepšie ako tie, ktoré sú dnes,” povedal Kaliňák. Aj Bugár si myslí, že táto téma by sa mala riešiť, ak vznikne širšia politická dohoda. “Ale to bude trvať roky,” poznamenal. Bugár tvrdí, že do ďalších krajských volieb by sa takáto zmena nepodarila.

    Krajniak s tým, že sa to nedá stihnúť, nesúhlasí. Vyššie územné celky by zrušil úplne. “My sme za zrušenie týchto VÚC. Mali sme to v programe, budeme za to hlasovať,” uviedol. Vie si predstaviť fungovanie tradičných žúp, do ktorých orgánov by voľby neboli. “Poslancami by boli poslanci a primátori toho regiónu, a keď potrebujú niečo regionálne rozhodnúť, tak to odhlasujú,” zhrnul.

    - Reklama -