Kalifát sa rozpadá, Európa musí byť v strehu pred pomstou

    0
    Vysokopostavený hovorca ISIS al-Adnani (Autor: ReproFoto: youtube/CCTV EN)

    Niektorým sa podarilo cez hranicu dostať, ďalších zadržali. Iní sa vzdali tureckej pohraničnej stráži, napríklad aj britský manželský pár i jeden Američan so svojou sýrskou manželkou.

    Denník s odvolaním sa na zdroje z IS konštatuje, že šíky organizácie operujúce v meste Rakka sa rapídne stenčili s postupom spojeneckých vojsk na túto poslednú baštu IS v Sýrii.

    Úrady v Turecku a Európe zároveň tvrdia, že ich veľvyslanectvá čoraz viac kontaktujú militanti IS, ktorí sa pripájali k tejto organizácii od roku 2013 a teraz sa chcú vrátiť domov.

    Avšak ďalší, ktorí zostávajú verní ideológii IS, by mohli preniknúť do Turecka a potom do Európy, aby sa pomstili za pád svojho “kalifátu”, varoval The Guardian.

    “Európa musí byť v strehu. Hrozba bude zrejme akútnejšia v nadchádzajúcich mesiacoch a rokoch, keď sa zvýši tlak na Islamský štát,” povedal pre denník Shiraz Maher, zástupca riaditeľa britského Medzinárodného strediska pre štúdium radikalizácie.

    The Guardian v závere článku konštatuje, že k IS v Sýrii sa pripojilo zhruba 30.000 zahraničných bojovníkov a ako odhaduje americká vláda, 25.000 z nich prišlo o život.

    - Reklama -