KDH si požičiava od J&T, slovenskí nacionalisti z SNS a maďarskí z SMK neohrdli Pentou. Toľkoto sú im dlžní

    0
    Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

    Strany, ktoré získajú vo voľbách minimálne tri percentá hlasov voličov, majú podľa zákona právo na príspevok za získané hlasy, ako aj na ďalšie fungovanie politickej strany. Najnovšie prieskumy ukazujú, že takýchto strán je zatiaľ osem. Politické strany a hnutia, ktoré ale získajú viac ako päť percent (parlamentné kvórum, pozn. red.) však zinkasujú peniaze navyše aj za každý získaný poslanecký mandát.

    Vládna strana SMER-SD má v prieskumoch suverénne najvyššiu podporu zo strany voličov. Preferencie strany sa pohybujú okolo 40 percent. Denník SME uvádza, že Smer podľa výročnej správy za rok 2014 nečerpá žiadny úver. Na účtoch mal k poslednému dňu roka 2014 takmer 8,7 milióna eur. V minulosti si však strana požičiavala peniaze z OTP banky.

    Strana Sieť Radoslava Procházku je podľa prieskumu v súčasnosti druhou najsilnejšou. Strana si na financovanie kampane požičala z českej Fio banky. V septembri 2014 začala čerpať úver vo výške 706-tisíc eur. Procházka vraj za daný úver ručí vlastnými nehnuteľnosťami, avšak denník zároveň poznamenal, že podľa záznamu v notárskom registri je úver zabezpečený štátnymi príspevkami za výsledok vo voľbách. Vlani si procházkovci požičali z českej banky ďalší milión eur. Ručenie za pôžičku sa už nerozširovalo. SME uvádza, že ak voľby dopadnú podľa posledných prieskumov, strana nebude mať žiadny problém s vrátením peňazí.

    Kresťanskí demokrati čerpajú úvery z viacerých bánk. Pred eurovoľbami si napríklad požičali 220-tisíc eur z OTP banky, v minulosti dôverovali Dexia banke a v súčasnosti čerpá strana úver z Poštovej banky. SME pripomína, že posledná menovaná finančná inštitúcia patrí do bankového holdingu J&T Finance Group. KDH si na financovanie prebiehajúcej kampane požičalo 1,1 milióna eur. So splatením dlhu by vraj tiež nemalo mať problém.

    Bugárova strana Most-Híd vraj nemá zapísanú žiadnu pôžičku. Zaujímavosťou je, že žiadny úver nečerpala ani v minulosti. Podľa výročných správ financuje kampane iba z vlastných úspor zo štátnych príspevkov, z členského a sponzorských darov.

    Obyčajní ľudia Igora Matoviča tiež nemajú zaznamenaný žiaden úver. Kampaň vraj financujú z úspor zo štátnych príspevkov za výsledok volieb v roku 2012.

    Slovenská národná strana uvádza jeden čerpaný úver z Privatbanky, ktorá patrí Pente. Strana si odtiaľ zobrala v minulosti 1,5 milióna eur, ktoré už aj splatila.

    Sloboda a solidarita dôveruje OTP banke, odkiaľ si v roku 2012 zobrala úver vo výške 400-tisíc eur. Za tri mesiace peniaze vrátila. Strana podľa zistení SME aktuálne nečerpá žiadne úvery. Príjmy získava z členských poplatkov a štátnych príspevkov.

    Strana maďarskej komunity by sa podľa ostatného prieskumu síce do parlamentu nedostala, ale jej preferencie sa pohybujú okolo 4 percent. Ak by tento výsledok obhájila, ujde sa jej z rozpočtu  približne 1,9 milióna eur. SMK si ešte v roku 2011 požičiavala peniaze od OTP Banky. Súčasnú kampaň financuje SMK úverom z Privatbanky, odkiaľ má požičaných 650-tisíc eur.

    Celý článok si prečítate TU

    - Reklama -