KDH sa musí sekularizovať a mať agendu 21. storočia. Inak končí, tvrdí analytik

    0
    Stretnutie KDH v Nových Zámkoch (Autor: Reprofoto, Facebook KDH)

    Na to, aby KDH začalo rásť, musí mať podľa Baránka aj mediátora s charizmou. „KDH sa musí prestať klamať o neúspechu vo voľbách. V KDH musia prestať bojovať vo vnútri. Východ proti západu, sever proti juhu. KDH musí byť vo vnútri jednotné,“ vymenoval ďalšie predpoklady reštartu KDH Baránek s tým, že KDH by malo začať aj s integráciou ministrán a nemalo by dať podnet na vznik nových kresťanských konzervatívnych strán.

    Základná podmienka pre nového predsedu hnutia má podľa Baránka byť, aby bol v Bratislave. „KDH je v kríze, a preto nový predseda musí viesť stranu z Bratislavy. Nemôže zostať primátorom Levoče alebo riaditeľkou v Prievidzi. To je aj istý signál voličom, že predseda je tu a záleží mu na tom,“ zdôraznil analytik. O post predsedu KDH by s Milanom Majerským, ktorého odporúča bývalý predseda hnutia Ján Figeľ, a exposlancom parlamentu Alojzom Hlinom mala súperiť Eleonóra Porubcová z Prievidze. „Neviem, ktorý z týchto troch kandidátov je najlepší, pretože sa neprejavili. Je dobré, že Majerský už prešiel súťažou a zvíťazil vo voľbách. Rovnako Porubcová prešla voľbami. Teda majú úspešný príbeh za sebou,“ uviedol Baránek, ktorý si nevie celkom predstaviť, že by konzervatívne KDH volilo za predsedu nového člena, čo je podľa neho Hlinova nevýhoda.

    Eleonóra Porubcová má 50 rokov, je vydatá a má dve deti. Pracuje ako riaditeľka gymnázia v Prievidzi. Je poslankyňou za KDH v mestskom zastupiteľstve v Prievidzi a tiež aj v Trenčianskom samosprávnom kraji. V prípade jej úspechu na Sneme KDH 11. júna by išlo o prvú ženu, ktorá by viedla KDH od jeho vzniku. Porubcová má oficiálne oznámiť kandidatúru v najbližších dňoch.

    Primátor Levoče Milan Majerský oznámil 18. apríla, že chce na júnovom sneme kandidovať za predsedu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Zároveň však chce zostať primátorom. Záujem kandidovať za predsedu KDH oznámil exposlanec Národnej rady SR Alojz Hlina, ktorý bol tento mesiac prijatý za člena KDH. Na tento post ho už navrhli viaceré okresné organizácie na Orave. Hlina chce na základoch KDH vybudovať modernú konzervatívnu stranu ľudového typu, iba tak podľa neho môže KDH uspieť.

    KDH po neúspechu vo voľbách bude voliť nové vedenie na sneme, ktorý by mal byť 11. júna. Súčasné vedenie na čele s Jánom Figeľom totiž po volebnom fiasku ohlásilo, že sa vzdáva funkcií.

    - Reklama -