K mieru je ďalej, ako sa zdalo. Komentátor opisuje dianie na Ukrajine

    0
    Ukrajina, ilustračné foto (Autor: TASR)
    V mierové znovuzjednotenie krajiny podľa Palatu neverí ani Oleksandr Turčynov, ktorý pred tromi rokmi ako zastupujúca hlava štátu vyhlásil “antiteroristickú operáciu” (ATO). Pre BBC Turčynov, ktorý je dnes tajomníkom Rady národnej bezpečnosti, vyhlásil, že cieľom ATO zostáva dobyť separatistami obsadené ukrajinské územie späť. A to sa vraj darí.
     
    Palata poukazuje na to, že prakticky nie je dňa, aby neprichádzali správy o ďalších padlých a ranených. Poslední dvaja vojaci padli vo štvrtok. Podľa ruskej agentúry RIA Novosti sa počet zabitých vojakov blíži k trom tisícom. Popri tom počas bojov zahynulo ďalších šesťtisíc civilistov. A dva milióny ľudí na oboch stranách frontu opustili domovy.
     
    K mieru a naplneniu dohôd alebo aspoň dodržiavaniu prímeria nie je podľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v súčasnosti vôľa ani pri jednej z bojujúcich strán, podotýka Palata.
     
    Ukrajina podľa Palatu trvá na tom, že v Donbase, na území “Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky”, musia byť vykonané regulárne voľby podľa ukrajinských zákonov.
     
    A až potom je možné vyjednávať o autonómii týchto regiónov. Nič také však nechcú pripustiť separatisti ani Moskva, ktorá ich ekonomicky a vojensky drží nad vodou.
     
    K mieru je tak podľa pozorovateľov ďalej, ako sa pri uzatvorení minských dohôd v januári 2015 zdalo, dodáva Palata.
    - Reklama -