Juncker varuje. Keď zlyhá dohoda s Tureckom, do Európy sa vraj povalia ďalší utečenci. Riziko je naozaj veľké

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)
    Po nepodarenom pokuse o prevrat v Turecku prišlo o prácu niekoľkotisíc štátnych zamestnancov a vláda znova zatvorila viaceré médiá a za mrežami skončili tisícky osôb. Teraz prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že blahosklonne odpustí všetkým, ktorí čelia obvineniam za urážku jeho osoby a nebude ich žalovať. Takýchto ľudí bolo podľa BBC až dvetisíc
     
    Za pokus o prevrat skončilo vo väzbe viac ako 15-tisíc ľudí z tureckých ministerstiev, médií a neziskových organizácií a ďalších. Zmeny nastali aj na miestach v zahraničí. Tureckých diplomatov, ktorí v Grécku monitorovali situáciu okolo migrantov, stiahli tri dni po nevydarenom pokuse o prevrat. Na ich nahradenie sa stále čaká.

    Dohoda s Tureckom ohrozená 

    Pre spomínané dôvody je teraz ohrozená dohoda medzi Ankarou a Bruselom, v ktorej sa Turecko zaviazalo, že príjme naspäť všetkých ilegálnych migrantov, ktorí z jeho územia prejdú cez more na grécke ostrovy. Výmenou za to EÚ navýšila počet utečencov, ktorých nám Turecko pošle zo svojich preplnených táborov. Tých si členské krajiny Únie mali prerozdeliť, ale viaceré odmietli. Miliardové dotácie z Bruslu boli ďalšou z podmienok. 
     
    Najnovšie sa vlna odporu zdvíha aj v Nemecku. Konkrétne v spolkovej krajine Bavorsko, kde sa vládnuca strana CSU postavila proti otvorenej politike Angely Merkelovej. Teraz požaduje zavedenie kvót. Podľa bavorského spolkového ministra vnútra Joachima Herrmana by malo Nemecko ročne prijať maximálne 200-tisíc migrantov. Samotné Bavorsko, ktoré je najväčšou spolkovou krajinou, by malo integrovať nanajvýš 30-tisíc migrantov za rok. 
     
    O odpore Bavorska voči politike Angely Merkelovej sme písali TU.
     
    Situácia v Turecku a kritika politiky Angely Merkelovej, ktorá sa ozýva už aj z radov jej vlastnej vlády, sú podľa predsedu Európskej komisie hlavnými ohrozeniami pre dohodu o utečencoch. „Riziko je veľké a úspech paktu bol doposiaľ len veľmi krehký. Prezident Erdogan už viackrát naznačil, že ho chce zrušiť, ak sa to stane, potom môžeme očakávať, že do Európy začnú znova prichádzať migranti,“ uviedol Jean-Claude Juncker pre sobotňajšie vydanie rakúskeho denníka Kurier, na ktorý sa odvolávajú viaceré zahraničné médiá.  

    Trápia ho Poliaci a Maďari 

    V rozsiahlom rozhovore pre rakúsky denník Juncker uviedol, že má veľké obavy o vývoj v európskej dvadsaťosmičke, najmä čo sa týka Poľska a Maďarska. „Smerovanie vlády v Poľsku poškodzuje zákon. So znepokojením sledujem prípravy na maďarské referendum o migrácii,“dodal predseda EK. 
     
    V stredu dala Európska komisia Poľsku tri mesiace, aby zvrátila zmeny na ústavnom súde, inak bude čeliť sankciám za porušenie demokratických princípov EÚ. 
     
    Maďarsko medzitým odmietlo prijať jediného migranta na základe kvót a 2. októbra zvolala vláda pod vedením Viktora Orbána na túto tému referendum. Tento týždeň Orbán nazval migráciu „jedom“ a uviedol, že jeho krajina „nepotrebuje ani jediného migranta“. 
     
    - Reklama -