Juncker prednesie prejave o stave Únie. Jednou z najpozornejšie sledovaných tém bude otázka migrácie, tvrdí Šefčovič

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Šéf exekutívy EÚ prednesie tradičný každoročný prejav o tom, čo Únia za rok dosiahla a aké sú jej ďalšie ciele, v stredu pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu.

    Podľa Šefčoviča si eurokomisia a jej predseda dobre uvedomujú problémy, ktoré avizujú samotní občania, vrátane otázky dvojakej kvality potravín a produktov, smernice o vysielaných pracovníkoch či migračnej politiky. 

    Juncker sa podľa Šefčoviča zrejme nevyhne ani zmienke o súčasných sporoch, ktoré existujú medzi Bruselom a niektorými členskými štátmi ohľadom porušovania princípov právneho štátu. “Juncker zrejme pripomenie, aké je dôležité rešpektovať základné zmluvy a dodržiavať európske právo, ale nemyslím si, že pôjde do konkrétneho menovania nejakých krajín,” uviedol Šefčovič.

    Pripomenul, že EK vedie intenzívnu komunikáciu s Varšavou v nádeji, že poľský prezident pozmeňujúcimi návrhmi zvráti tendenciu, ktorá vyvoláva obavy z okliešťovania nezávislosti justície. Takisto prebiehajú rokovania s Maďarskom, a to vo viacerých kontroverzných otázkach vrátane budúcnosti Stredoeurópskej univerzity v Budapešti. 

    “Ešte pred letnou prestávkou, počas návštevy slovenského premiéra Roberta Fica v Bruseli, dosiahli dohodu o tom, aby Fico navrhol svojim partnerom vo Vyšehradskej štvorke neformálne rokovanie s Junckerom, bez predbežnej agendy, pred jedným zo summitov EÚ, kde by spoločne hľadali riešenia ako niektoré problémy prekonať a neprehlbovať delenie na východ-západ,” pripomenul v tejto súvislosti Šefčovič rokovania medzi Junckerom a Ficom z 27. júla.

    Jednou z najpozornejšie sledovaných tém Junckerovej správy o stave Únie bude otázka migrácie.  

    Eurokomisia minulý týždeň pozitívne zhodnotila fakt, že výrazne – o 81 percent – klesol počet migrantov pokúšajúcich sa dostať do Európy cez centrálnu časť Stredozemného mora. Situácia v tejto oblasti sa podľa Komisie dostáva pod kontrolu aj vďaka lepšej komunikácii a spolupráci s líbyjskými úradmi a intenzívnym rokovaniam s krajinami severnej Afriky, ktoré sú zdrojom migrácie.

    “Cieľom je, aby sa všetky zložky tohto cyklu – identifikácia utečencov, rozhodnutie o práve na azyl, ale aj návratová politika – realizovali oveľa rýchlejšie. Bude apel aj na potrebnú reformu Dublinského systému, kde migračná kríza poodhalila, že musí byť nastavený na novú realitu,” povedal Šefčovič. 

    Juncker sa podľa neho zrejme vyhne narážkam na trvalý mechanizmus prerozdeľovania migrantov, lebo sa chce sústrediť hlavne na témy, ktoré Európanov zjednocujú. 

    - Reklama -