Jozef Banáš z Budapešti o migračnej kríze. Toto je významným prvkom riešenia

    0
    Jozef Banáš (Autor: SITA)

    “Pri riešení migračnej situácie sa musia súčasne uplatniť princípy svedomia a zodpovednosti voči európskej kultúre,” povedal predseda maďarského PEN Clubu Géza Szöcs. Jedným z určujúcich pilierov európskeho hodnotového systému je podľa jeho slov solidarita s tými, ktorí sa dostali do núdze alebo do nešťastia. 

    “Na všetky pokusy likvidácie, prípadne premeny európskeho hodnotového poriadku treba dať jasnú odpoveď,” zdôraznil Szöcs. V tejto súvislosti pripomenul, že migranti prichádzajúci do EÚ smerujú prevažne do Nemecka. “Preto je úloha, situácia a budúcnosť Berlína v tomto rozhodujúca,” uviedol. 

    Súčasný systém fungovania Únie nie je dobrý

    Slovenský spisovateľ Jozef Banáš počas diskusie vyjadril presvedčenie, že súčasný systém fungovania únie nie je dobrý. “Všetky normy EÚ sú vypracované na situáciu, keď sa nič nedeje. Tie sú preto teraz neaplikovateľné,” povedal Banáš. Významným prvkom riešenia migračnej situácie by podľa neho bolo zastavenie vraždenia na Blízkom východe a pomoc utečencom, aby sa mohli uplatniť vo svojich domovských krajinách. 

    Podľa českého spisovateľa Davida Zábranského terajšia migračná kríza opäť spustila železnú oponu, pretože sa ukázalo, že krajiny, ktoré sa pred štvrťstoročím zbavili komunizmu, a Nemecko, sa neplavia na jednej lodi. 

    Poľský spisovateľ Maciej Zieba upozornil na skutočnosť, že čím viac sa Európa obracia k slobode, tým viac musí rátať s nebezpečenstvom. Poznamenal, že aj obyvatelia krajín strednej Európy v nepokojných obdobiach dejín na vlastnej koži zažili potrebu solidarity s tými, čo sú v núdzi. 

    Ďalší diskutujúci vrátane spisovateľov z Rumunska zdôrazňovali, že je nutné bojovať aj proti predsudkom Európanov. Vyjadrovali presvedčenie, že Brusel nemá právo určovať “perifériu” Európy a že únia by mala byť založená na spojenectve rovnocenných národov. “Jedným z dôvodov snáh o prijímanie utečencov je, že Nemci majú po druhej svetovej vojne pocit viny, ale to isté nemôžu očakávať aj od iných,” povedal rumunský básnik Dorin Tudoran. 

    Maďar Mátyás Sárközi, ktorý pracoval desiatky rokov ako novinár v BBC, označil za neprijateľné, že niektoré krajiny chcú iným krajinám nanútiť utečenecké kvóty. Dodal však, že Maďarsko by po istom patričnom výbere snáď mohlo prijať ľudí z Blízkeho východu.

    - Reklama -