Jesetery verzus zemiaky. Ako dopadol Hlina vo Ficovom rodisku?

    0
    Alojz Hlina (Autor: SITA)

    Poslanec Alojz Hlina dorazil do Topoľčian v dodávke, v ktorej priniesol živých jeseterov. Občanom žijúcim v rodisku Roberta Fica tak chcel ukázať, ako táto ryba, na ktorú bude tiež znížená DPH, vlastne vyzerá. Akcia pod heslom Nie jesetery, ale zemiaky miestnych príliš nezaujala. Poslanecký búrlivák vysvetlil pre PL.sk, prečo.

    Na rad príde Bratislava

    Akciu, na ktorej sa pôvodne mali pripravovať aj jedlá zo zemiakov, avizoval Hlina už dávnejšie. Chcel tak poukázať, že zemiaky sa do zoznamu vybraných potravín nedostali, kým exotické ryby áno. Podporiť ho nakoniec prišla len hŕstka ľudí. Ako však uviedol pre PL.sk ani nepredpokladal, že príde veľa ľudí. Prezentáciu totiž nerobil na rušnej ulici, čo tiež mohlo byť príčinou nízkeho záujmu. Ako neúspech to ale neberie. „Nemám z toho zlý pocit,“ povedal nám s tým, že pred voľbami do Ficovho rodiska určite ešte pôjde.

    Na včerajšej akciu sľuboval Hlina pripraviť jedlá zo zemiakov. Keďže doviezol len jesetery a v meste sa zdržal iba pol hodinu, z plackových hodov nič nebolo. Ako nám však povedal, nešlo by to ani z hygienických dôvodov. „Bolo to náročné z logistického hľadiska,“ priznal a zároveň dodal, že budúci týždeň chystá obdobnú akciu aj v hlavnom meste, kde už bude všetko, čo má byť – aj ryby, aj placky.

    Prehra opozície

    Na  topoľčiansku akciu sa prišlo pozrieť asi desať, podľa Hlinu najmä mladých ľudí, ktorí mu aj takýmto spôsobom vyjadrili podporu. Či sa však občania poučia a zistia, že zoznam nepokrýva základné potraviny, povedať nevedel. Fico totiž vie, ako má na svojich voličov zapôsobiť. Svoje pohnútky dokáže pre verejnosť odkomunikovať ako niečo skvelé. Opozícia sa, naopak, snaží na nedostatky upozorniť. Neúspešne. „My ako opozícia sme to nezvládli. Je to naša veľká prehra,“ prezradil otvorene pre PL.sk Hlina.

    „Pri argumentovaní o zozname potravín sme komunikovali detinsky a nezvládli sme to. Fico vyhral,“ povedal ďalej Hlina s tým, že opozícii sa nepodarilo odkomunikovať, že to navrhovala skôr a prirodzenejšie. „Ak necháme mediálny obraz taký, že Fico znížil daň na potraviny, tak nám to vôbec nepomôže. Ide totiž o veľkú vec,“ priznal ešte Hlina.

    Fiškálne aj zdravotné riziko

    Stále si stojí aj za svojím tvrdením na adresu ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka. Ten totiž argumentoval, že keby sa znížila daň na zemiaky, štát by zaznamenal výpadok 26 miliónov eur. Podľa poslanca je to nezmysel a nevie, s akými dátami vôbec ministerstvo pracuje. Ak by to bola pravda, podľa jeho výpočtov by každý Slovák musel denne zjesť pol kila zemiakov, aj novorodenci. Na margo zníženej dane na mäso pripomína, že keďže ide o chladené mäso, predstavuje to nielen fiškálne, ale aj zdravotné riziko. Hrozí totiž, že obchodníci budú špekulovať a mäso budú aj opätovne zamrazovať.

    Zoznam potravín so zníženou sadzbou DPH z 20 na 10 percent je ďalším úspešným bodom premiérovho sociálneho balíčka. Do praxe sa má zaviesť začiatkom budúceho roka. Opozícia vláde vyčítala, že sa do zoznamu nedostali úplne základné potraviny. Je tam totiž len skoro samé mäso, okrem toho ešte mlieko, maslo a chlieb. Chýbajú zemiaky, múka, vajcia i ovocie a zelenina.
     

    - Reklama -