Jemenskí povstalci tvrdia, že zaútočili raketou na jadrový reaktor v Spojených arabských emirátoch

    0
    Bojovníci proti šítskym rebelom. Aden, Jemen (Autor: SITA)

    Raketový útok bol podľa tohto zdroja odpoveďou na údajnú podporu bývalého jemenského prezidenta Alíha Abdalláha Sáliha, niekdajšieho spojenca húsíov, zo strany SAE. Abú Zabí je taktiež partnerom vojenskej koalície pod vedením Saudskej Arábie, ktorá podporuje jemenskú medzinárodne uznávanú vládu v boji proti húsíom.

    Prívrženci exprezidenta Sáliha, ktorí s húsíami kedysi spolupracovali, s nimi posledné štyri dni bojujú o kontrolu nad jemenským hlavným mestom Saná.

    Ešte v novembri sa pokúsili húsíovia zasiahnuť raketou aj medzinárodné letisko v saudskoarabskom Rijáde. Saudská Arábia vtedy zareagovala intenzívnymi náletmi v Jemene.

    Spojené arabské emiráty správu odmietajú

    Úrad civilnej ochrany v Spojených arabských emirátoch (SAE) poprel v nedeľu správu, podľa ktorej jemenskí povstalci vypálili raketu na jadrový reaktor v Abú Zabí. Podľa vyjadrenia, ktoré prevzala agentúra AP zo štátnej tlačovej služby SAE, krajina vlastní systém protivzdušnej obrany “schopný zvládnuť hrozbu akéhokoľvek druhu”.

    Správa o raketovom útoku bola zverejnená v deň, keď SAE oslavujú svoj národný sviatok.

    Podľa AP sa spomínaný reaktor nachádza v rozostavanej jadrovej elektrárni Baráka, ktorá sa nachádza v púšti západne od hlavného mesta SAE. Ide o prvé zariadenie svojho druhu v tejto krajine a jeho uvedenie do prevádzky je naplánované na rok 2018. Podľa vyhlásenia úradu civilnej ochrany je rozostavaná elektráreň náležite chránená.

    - Reklama -