Jedným rozhodnutím súdu sa môže zmeniť všetko. Občania definitívne stratili istotu v právo

    0
    Pavol Frešo (Autor: SITA)

    Príkladov promptného konania Ficových ministrov a poslancov je podľa jeho slov za uplynulé mesiace niekoľko. Frešo sa pýta, koľko podozrivých ešte súd prepustí, aby sa Smer postaral o zaplátanie dier v legislatíve? „Okrem podozrenia, že sa na slobodu mohli dostať osoby, ktoré sa dopustili trestnej činnosti, považuje SDKÚ-DS za problém najmä fakt, že senáty Najvyššieho súdu SR v takejto spoločensky závažnej kauze dali protichodné rozhodnutia. Úlohou najvyššieho súdu je zjednocovať judikatúru slovenského súdnictva a takýto signál opäť len zhoršuje už aj tak dosť pošramotenú dôveryhodnosť justície,“ uviedol predseda Sekcie spravodlivosti a bezpečnosti SDKÚ-DS Ján Keselý.

    Právna neistota ľudí musí byť odstránená

    Trestnoprávne kolégium, ktorého úlohou je zjednotiť názory senátov na túto otázku, by podľa neho malo zasadnúť okamžite, aby sa odstránila právna neistota každého občana, či môže pri stretnutí s políciou od štátu očakávať, že nedovolí polícii nezákonnú svojvôľu a prekročenie zákona spravodlivo potrestá. Pokiaľ sa trestnoprávne kolégium zhodne na nezákonnosti inšpekcie, bude podľa SDKÚ-DS potrebná okamžitá legislatívna úprava jej fungovania, aby sa navrátila dôvera občanov v inštitúciu stojacu v prvej línii medzi občanov a prípadným zločinom v policajných radoch.

    Sporné Harabinove rozhodnutia

    Senát na čele so Štefanom Harabinom má za sebou tri medializované prípady. V jednom prípade spochybnil inšpekciu ministerstva vnútra a oslobodil policajta obvineného z korupcie. V druhom prípade pustil na slobodu recidivistu odsúdeného za sexuálne obťažovanie, lebo spochybnil zákonnosť sudcu, ktorý ho súdil. Sudca bol v Čechách odsúdený pre alkohol za volantom, na Slovensku išlo vtedy iba o priestupok. Podľa Harabinovho senátu mal byť sudca vyzlečený z talára. Senát pod vedením Juraja Klimenta neskôr v inom prípade vyriekol presne opačný názor na obe veci. V treťom prípade Harabinov senát oslobodil spod obžaloby expolicajta obvineného z brania úplatku. Podľa predsedu senátu Harabina zákon jasne hovorí, že inšpekcia ministerstva vnútra neexistuje, existuje len inšpekcia Policajného zboru SR.

    - Reklama -