Jeden z obvinených marí trestné stíhanie, tvrdí prokurátor

    0
    Marián Kočner a Pavol Rusko (vpravo) (Autor: TASR)

    Potrebu väzby odôvodňuje Šanta tým, že by obvinení Marian Kočner a Pavol Rusko mohli na slobode pokračovať v trestnej činnosti, najmä ekonomickej. “Jeden z nich už teraz marí objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie. Obvinení sú doposiaľ obmedzení na osobnej slobode a očakávam ich skoré eskortovanie z Bratislavy na súd do Banskej Bystrice,” povedal Šanta.

    Originály zmeniek podľa Šantu v súčasnosti k dispozícii nie sú. Ako však poukázal, existujú ich alternatívy využiteľné na znalecké skúmanie. “Nie sú absolútne nevyhnutné,” vysvetlil v piatok pre médiá. Je “hlboko” presvedčený, že dôkazy v tomto štádiu trestného konania sú v súčasnosti dostatočné na vznesenie obvinenia.

    V prípade sa začalo konať skôr, ako pre zmenky podala trestné oznámenie televízia Markíza. Preto sa Šanta podľa svojich slov osobne zúčastňoval aj civilných súdnych pojednávaní v prípade, kde sa mu malo podozrenie na páchanie trestnej činnosti potvrdiť. Ocenil, ako sa podarilo obvinených zadržať, policajnú akciu považuje za veľmi dobre pripravenú, pričom ju obvinení nemohli predpokladať.

    Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica bude o návrhu prokurátora ÚŠP o väzobnom stíhaní podnikateľa Mariana Kočnera a bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska rozhodovať v sobotu popoludní. Vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA ich obvinil z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti.

    Obvinenia boli vznesené v prípade falšovania televíznych zmeniek v hodnote 70 miliónov eur. Právny zástupca Pavla uska. avizoval, že proti vzneseniu obvinenia podajú sťažnosť.

    Národná kriminálna agentúra zadržala Mariana Kočnera v stredu (20.6.). Vo štvrtok ráno prišiel na policajné prezídium Pavol Rusko. Po výsluchu opustil policajnú budovu, neskôr ho polícia zadržala. Obvinení absolvovali vo štvrtok (21.6.) výsluch pred vyšetrovateľom.

    - Reklama -