Je vo vládnej koalícii kríza? Odpovedali Kaliňák a Hrnko

    0
    Minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer- SD) (Autor: TASR)

    Súčasnú situáciu v koalícii by krízou nenazval. “Z môjho pohľadu naším záujmom hlavne bolo ešte spred dvoch týždňov zriadenie mimoriadneho bodu na vláde, kde sme zavolali Holjenčíka a chceli sme okamžitú reakciu na cenový výmer, ktorý Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý je nezávislý, vyniesol, ale s ktorým vláda napríklad zásadne nesúhlasila a preto sme hľadali riešenia, akým spôsobom to urobiť. Dali sme jasný pokyn, že buď to úrad vyrieši sám alebo to vláda vyrieši zákonom,” uviedol minister vnútra na margo bývalého predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka, ktorý vláde oznámil vo štvrtok (2. 2.) svoje odstúpenie z funkcie šéfa regulačného úradu.

    Zároveň zdôraznil, že reakcia vlády bola jasná, že musí dôjsť k zmene cenového výmeru a musíme sa vrátiť do roku 2016 aj z hľadiska pravidiel.

    Podľa poslanca Národnej rady (NR) SR a podpredsedu strany SNS Antona Hrnka nie je možné súčasnú situáciu nazvať krízou, keďže kríza má podľa neho iné charakteristické črty. “V každom prípade zákony v parlamente prechádzajú podľa toho, ako ich vláda predkladá. Parlament je funkčný, takže v tomto zmysle kríza nie je. Určitým spôsobom je spor, ktorý však pokladám za normálnu súčasť života, lebo bez sporu sa nijaké riešenie nemôže stiahnuť,” uviedol Hrnko.

    Každá politická strana má podľa neho svoj politický program a svoje priority, ktoré sa snaží presadiť. Nemyslí si však, že ide o osobné spory medzi predsedom parlamentu Andrejom Dankom (SNS) a premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). “Skôr si myslím, že sú tam osobné spory o tom principiálnom postoji k niektorým záležitostiam, ktoré súvisia s činnosťou úradu Holjenčíka a jeho samotného,” dodal.

    Poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) uviedla, že obaja, i premiér i predseda parlamentu sa neustále vyhovárajú na privatizáciu, avšak podľa nej keď sa privatizovalo, vo vláde boli práve ich koaliční partneri.

    V súčasnej situácii zlyhali podľa nej nominanti štátu, ktorí sú v energetických distribučných firmách. “Vaši ľudia, ktorých vy ste tam nominovali, odporučili schváliť cenové rozhodnutie a vy sa celý čas počas tejto krízy vyhovárate na to, že zlé distribučné spoločnosti, že zlé energetické závody a len vy tam máte svojich ľudí. Čo tam tí vaši ľudia robia? Berú odmeny za to, že sedia v dozorných radách predstavenstva a schvália cenové rozhodnutie a to sa netýka len Smeru-SD, tú zodpovednosť má aj SNS,” uzavrela. Podľa nej sa tým, že odstúpil Holjenčík absolútne nič nerieši.

    - Reklama -