Je tu ďalší prieskum: Le Penová má nádej na víťazstvo. V kampani si vraj počína lepšie ako Macron

    0
    Marine Le Penová (Autor: TASR)

    Francúzska televízia BFM TV priniesla prieskum agentúry Elabe. Stredoľavý kandidát Emmanuel Macron by sa vraj mal mať na pozore. Hoci mu pred druhým kolom prezidentských volieb vyjadrili podporu socialista Benoît Hamon aj pravicový expremiér Françoise Fillon, Macron nemá víťazstvo vôbec isté. Analytici ho varujú, aby nezaspal na vavrínoch.

    Prieskum agentúry Elabe ukazuje, že 50 percent voličov si myslí, že nacionalistka Marine Le Penová odštartovala predvolebnú kampaň pred druhým kolom lepšie ako Macron. Len 43 percent opýtaných sa potom domnieva, že v boji o kreslo prezidenta pred druhým kolom si, naopak, lepšie počína Macron.

    A potom je tu ešte jedno varovné znamenie. V roku 2002 postúpil do druhého kola prezidentských volieb otec Marine Le Penovej Jean-Marie Le Pen. V druhom kole sa však väčšina voličov postavila proti nemu. Francúzi nechali takmer s fenomenálnou prevahou 82 percent hlasov zvíťaziť pravicového politika Jacquesa Chiraca.

    Macron sa však podobného drvivého víťazstva dočkať nemusí. Prieskum agentúry Elabe ukazuje, že v tejto chvíli by Macrona volilo „len“ 59 percent voličov. Prvýkrát v boji s Le Penovou klesol pod 60 percent a podľa analytikov je to varovné znamenie. Le Penová má vraj dnes nádej na konečné víťazstvo v prezidentských voľbách, pretože ju podporuje asi 41 percent voličov.

    Celý text si môžete vo francúzštine prečítať TU.

    - Reklama -