Je to vonku! Lídrov EÚ netrápi, aká bude reakcia na rozhodnutia o utečencoch. Osobne to priznal jeden z eurokomisárov

    0

    Odpor zo strany politikov a občanov členských krajín EÚ najvyššie postavených lídrov v Bruseli asi veľmi netrápi. Aspoň sa to tak zdá z toho, čo predstaviteľom členských štátov Únie povedal európsky komisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopoulos. Ten vo svojom prejave uviedol, že lídri EÚ si nelámu hlavu nad tým, aký dopad na ľudí budú mať ich rozhodnutia, pretože ich netrápi ani to, či budú alebo nebudú zvolení znova.

    Kontroverzný plán na prerozdelenie 120 000 utečencov, ktorí už sú v Grécku či Taliansku, do iných členských krajín EÚ, sa stretol s odporom viacerých členských krajín európskej dvadsaťosmičky. Proti boli Maďarsko, Rumunsko, Česká republika aj Slovensko, ale počiatočný odpor bol zbytočný. Kvóty prešli napriek námietkam skupinky východoeurópskych štátov. Poľsko sa ako jediné spomedzi krajín Vyšehradskej štvorky postavilo na stranu Nemecka a kvóty podporilo. Maďari svoj nesúhlas obhajovali tým, že príchod ekonomických migrantov moslimského pôvodu by pre krajinu znamenal ohrozenie jej kresťanskej identity. Ostatní odporcovia vrátane Slovenska argumentovali tým, že pridelení utečenci nebudú chcieť zostať v krajinách východnej Európy, ktoré sú o poznanie chudobnejšie než napríklad Nemecko.

    Nesúhlas nič neznamená

    Odpor a argumenty niektorých členských krajín Únie však nepomohli. Lídrom v Bruseli to pri rozhodovaní o ďalšom osude utečencov v Európe neprekážalo. To, že sú východoeurópske krajiny proti prerozdeľovaniu migrantov, podľa eurokomisára pre migráciu „nič neznamená“. Pýtate sa prečo? Vysvetlenie, ktoré je možno až príliš prozaické, podal muž priamo zodpovedný za tvorbu utečeneckej politiky EÚ Dimitris Avramopoulos. Podľa eurokomisára zodpovedného v Únii za migráciu a občianstvo robia úradníci v Bruseli nepopulárne rozhodnutia, pretože im vôbec nejde o znovuzvolenie.

    „Komisia je tu na 5 rokov, aby robila svoju prácu a robila ju s víziou, zodpovednosťou a odhodlaním, pretože to, čo nás ženie vpred, nie je znovuzvolenie. Pre nás politická daň (za rozhodnutia o utečencoch) preto neznamená nič,“ uviedol eurokomisár zodpovedný za migráciu. Avramopoulos pre denník Politico uviedol, že chce týmito slovami vyslať jasný signál celej Európe, aby prestala rozmýšľať nad takzvanou politickou daňou za opatrenia prijaté na riešenie utečeneckej krízy. Podľa viacerých lídrov členských štátov EÚ sú však rozhodnutia Bruselu unáhlené a nezohľadňujú námietky jednotlivých krajín.

    Mocní nemajú zodpovednosť

    Konzervatívny europoslanec Ashley Fox uviedol, že vyjadrenie komisára pre migráciu je jasným dôkazom arogancie moci, ktorá sa neobáva dôsledkov svojich rozhodnutí. „Toto poukazuje na nespravodlivosť v Európskej únii. Mocní ľudia sa totiž necítia byť zodpovední za svoje rozhodnutia. Politici musia tiež niekedy robiť nepopulárne rozhodnutia, ale aspoň sa za ne musia zodpovedať a obhájiť ich každých pár rokov vo voľbách,“ tvrdí o rozhodnutiach lídrov Únie člen predsedníctva európskej konzervatívnej frakcie Ashley Fox.

    Európskych komisárov nominujú jednotlivé členské štáty, ale portfólio im potom prideľuje predseda Komisie, ktorým je v súčasnosti Jean-Claude Juncker. To, či je Juncker predsedom Komisie aj na základe skutočnej vôle všetkých Európanov, je podľa britského denníka The Telegraph diskutabilné.

    - Reklama -