Je to stále horšie, pani Merkelová. Otočka po volebnom probléme kancelárke nepomohla, prieskumy sú aj naďalej žalostné

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: TASR)
    Začiatkom tohto týždňa kancelárka po ďalšom debakli CDU v krajinských voľbách pripustila, že krajina nebola na taký nápor utečencov pripravená. Dokonca hovorila, že by najradšej vrátila čas o niekoľko rokov, aby sa tak mohla vláda aj úrady na migračnú krízu lepšie prichystať. Ak azda niekto vnímal tieto jej slová za priznanie chyby a veril, že Merkelová je schopná konečne načúvať svojim kritikom, tak nemeckí voliči to rozhodne neboli.
     
    V reprezentatívnom prieskume realizovanom spoločnosťou Insa oslovili 2127 ľudí z celého Nemecka a výsledok je pomerne jednoznačný. Obyčajní Nemci stále kancelárke po viac ako ročnom trvaní migračnej krízy nedôverujú a nerobia si žiadne ilúzie, že by azda mohla svoje postoje v oblasti prisťahovaleckej politiky nejakým spôsobom meniť. To je pre kancelárku obzvlášť alarmujúce, lebo by v najbližších mesiacoch mala oznámiť, či bude svoju funkciu obhajovať aj v budúcoročných voľbách.
     
    Plných 69 % respondentov v online prieskume uviedlo, že nepredpokladá žiadny zásadný obrat v postojoch kancelárky. Opačný názor má iba 21 % ľudí. Pritom väčšina z oslovených ľudí si želá zásadné zmeny v prisťahovaleckej politike vlády. Nespokojnosť s existujúcou migračnou politikou vyjadrilo podľa prieskumu objednaného magazínom Focus 67 % respondentov, z ktorých 45 % je “veľmi nespokojných” a 22 % “skôr nespokojných”.
     
    Absolútnu spokojnosť s kancelárkinou migračnou politikou vyjadrilo len päť percent z oslovených jedincov. Ďalších 20 % Nemcov v prieskume uviedlo, že je “skôr spokojných”. Výsledky prieskumu fakticky znamenajú, že pondelkové vystúpenie Merkelovej sa nestretlo so žiadnou pozitívnou odozvou a nemecký ľud svojej kancelárke stále nedôveruje. Samotné priznanie reality je miernejšími kritikmi kancelárky síce vnímané pozitívne, ale podľa politológov malo prísť oveľa skôr.
     
    Nemci chcú zrejme vidieť skôr jasné kroky, ktoré požaduje okrem iného aj šéf sesterskej CSU Horst Seehofer. Práve jeho strana prišla predminulý víkend s konkrétnymi bodmi, ktoré by mala Merkelová splniť, ak ju má bavorská CSU podporiť aj pri jej štvrtej kandidatúre na pozíciu kancelárky. Rokovania medzi predstaviteľmi CSU a CDU sa vedú takmer denne, ale konkrétne výsledky zatiaľ nepriniesli. Seehofer sa však včera v médiách po dlhšom čase vyjadril veľmi pozitívne a pochvaľoval si konštruktívnosť vedených rokovaní.
     
    - Reklama -