Je to remíza: Pre Ameriku je vraj pohromou nielen „studenokrvná manipulátorka“ Clintonová, ale aj „hlupák“ Trump

    0
    Donald Trump a Hillary Clintonová (Autor: TASR)

    Publicista Jefim Fištejn, Daniel Anýž z českej verzie časopisu Newsweek a zahraničnopolitický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák debatovali vo štvrtkovej relácii Dvacet minut Radiožurnálu o predvolebnej situácii v Spojených štátoch. V stredu sa totiž zavŕšil cyklus troch prezidentských debát medzi demokratkou Hillary Clintonovou a republikánom Donaldom Trumpom.

    Donald Trump v poslednej debate s Hillary Clintonovou vyhlásil, že voľby sú zmanipulované. Stačí sa vraj pozrieť na to, ako o Trumpovi píšu niektoré médiá. „Ale predovšetkým by nemala kandidovať samotná Hillary, veď sa pozrite, čo napáchala, od tých e-mailov, ale sú tu aj ďalšie veci. Ona by skrátka nemala kandidovať,“ rozpálil sa americký miliardár v poslednej debate. Následne odmietol prezradiť, či bude rešpektovať výsledok volieb.

    Clintonová kontrovala, že Trump sa len neustále sťažuje. „Vypočujte si, čo vlastne hovorí, on ponižuje našu demokraciu,“ oborila sa dáma na svojho oponenta.

    Vadí mi poklesnutosť politickej debaty u oboch kandidátov, rozčúlil sa Fištejn

    Anýž konštatoval, že to nakoniec môže dopadnúť tak, že Trump nebude rešpektovať voľby. „Potom by sme mohli sledovať napríklad vzburu na sociálnych sieťach a v krajnom prípade možno aj vzburu na vidieku, ktorá by mohla vyzerať všelijako.“ Fištejn dal Anýžovi za pravdu. Americký národ zostane aj podľa jeho názoru po 8. novembri rozdelený. „Ale to, čo mi vadí najviac, je nízka úroveň politickej debaty, tá poklesnutosť, a to u oboch kandidátov,“ nahneval sa Fištejn.

    Milan Slezák pripomenul, že pred štyrmi rokmi malo veľa voličov problémy s registráciou, lenže Trump odmieta dodať, že ľudia, ktorí sa zle zaregistrovali, nakoniec nemôžu ísť voliť, takže to nie je tak, že by hlasoval aj niekto, kto nesmie. Ak sa Trump sťažuje na špinu v médiách, mal by sa podľa Slezáka zamyslieť aj nad tým, že tieto médiá proti sebe poštval on sám.

    „On povedal o moderátorke, že mala krv aj v očiach, čím evidentne narážal na menštruáciu. Sú ľudia, ktorým konvenuje to, že Trump hovorí, čo si myslí, ale potom sú aj ľudia, ktorí si myslia, že politik by sa takto vyjadrovať nemal,“ zaznelo z úst Slezáka.

    Clintonová sa pustila do Trumpa pre jeho údajné väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten sa okamžite bránil. „Ja Putina vôbec nepoznám, ale jedno vám poviem. Putin je múdrejší ako ona aj ako Obama,“ ukazoval prstom na protikandidátku.

    Fištejn si povzdychol nad tým, že Clintonová mohla byť pod oveľa väčším tlakom, keby Trump namiesto debát o Rusku či o ženách zaútočil na jej slabú stránku, ktorá sa týka uniknutých e-mailov. Keby sa na tejto téme točil, získal by vraj politické body. „Ale Trump nie je zdatný rétor, on nie je ani veľmi múdry človek a nedokáže použiť nejaký dobre vymyslený útok. Namiesto toho všetko presúva len do osobnej roviny a hovorí: ja som múdry a ona je hlúpa,“ poznamenal publicista na Trumpovo konto.

    Podľa Fištejna navyše nemusí byť pravda, že by bol Vladimir Putin rád, keby sa prezidentom stal Donald Trump. Prečo? Nemali by sme totiž zabúdať, že Clintonová stála pri zrode politiky reštartu americko-ruských vzťahov. Tento projekt totálne skrachoval, ale podľa publicistu to ukazuje, že Clintonová nemusí byť pre Putina až taká vzdialená, ako niektorí komentátori naznačujú. „Trump je pre Putina nebezpečnejší, pretože je nevyspytateľný. Clintonová je až veľmi predvídateľná,“ zaznelo z úst hosťa.

    Slezák doplnil, že Trump sa dopúšťa nepravdivých výrokov oveľa častejšie ako Clintonová, ale keď už Clintonová použije nejaký manipulatívny výrok, Trump to nedokáže využiť. Téma Ruska je navyše v dnešných prezidentských voľbách oveľa silnejšia ako pred štyrmi rokmi. Vďaka útokom v Sýrii sa jej dnes venuje podstatne väčšia pozornosť. Rusi teraz hrajú na Blízkom východe dôležitú rolu a Američanom sa môže zdať, že sú ako veľmoc v defenzíve.

    Väčšina Američanov si v Bielom dome nepraje ani Trumpa, ani Clintonovú

    Trump je pod tlakom aj preto, že sa údajne správa hrubo k ženám. Fištejn k tomu doplnil, že Clintonová dokázala odvrátiť pozornosť od seba všeobecne k ženám. „Hillary Clintonová je predsa v politike tridsať rokov, a keď sa Američania sťažujú na systémové chyby a establishment, ona tento systém uplynulých tridsať rokov stelesňuje, ale o tom sa nehovorí,“ hneval sa Fištejn.

    Slezák mu dal do istej miery za pravdu. „Aj ja tu kritizujem Trumpa, ale to neznamená, že je mojím favoritom Hillary Clintonová. Keby som bol Američan, tak by som nevedel, koho budem voliť… Prieskumy ukazujú, že si nadpolovičná väčšina Američanov želá, aby miesto v Bielom dome nezískal ani jeden z kandidátov. Lenže ono sa to stane,“ poukázal komentátor ČRo na neobľúbenosť Trumpa a Clintonovej.

    Fištejn bez obalu označil Clintonovú za skúsenú studenokrvnú manipulátorku, ktorá sa uchyľuje k frázam.

    Slezák debatu uzavrel poznámkou, že Trump mohol prezidentské debaty využiť oveľa lepšie, aby poukázal na chyby Clintonovej a seba prezentoval ako novú krv, ktorá postaví Spojené štáty na nohy. Niečo také Trump urobiť mohol a dokonca to urobiť mal, aby posilnil svoje šance na víťazstvo, ale nič také neurobil.

    - Reklama -