Je to jasné: Zeman vymenuje Babiša za premiéra. V decembri

    0
    Andrej Babiš (Autor: TASR)

    Tento rok po voľbách do Poslaneckej snemovne poveril prezident Miloš Zeman rokovaniami o zostavení vlády predsedu víťazného hnutia ANO Andreja Babiša. Na rozdiel od premiéra Bohuslava Sobotku pred štyrmi rokmi od neho nepožaduje podpisy najmenej 101 poslancov, ktorí by jeho vládu podporovali. Babiš po rokovaniach s ostatnými parlamentnými stranami oznámil, že sa pokúsi zostaviť jednofarebný kabinet doplnený o nestraníkov, pretože nenašiel koaličného partnera.

    Strany väčšinou svoju neochotu spolupracovať s ANO zdôvodňujú tým, že nechcú byť vo vláde vedenej premiérom, ktorý by bol trestne stíhaný. Babiša polícia obvinila z dotačného podvodu v kauze Čapí hnízdo, nová Poslanecká snemovňa bude rozhodovať o jeho vydaní na trestné stíhanie.

    Podporu menšinovej vláde ANO ostatné parlamentné zoskupenia vylučujú. Iba KSČM dala najavo ochotu za určitých podmienok taký kabinet tolerovať. Ani priama podpora komunistov by však ANO na získanie dôvery vláde nestačila. Hnutie ANO má 78 poslancov, KSČM 15.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -