Je to až také zložité? Merkelová vysvetľovala Trumpovi obchodnú dohodu medzi USA a EÚ 11-krát. Nakoniec ju uprednostnil pred tou s Londýnom

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezident USA Donald Trump (Autor: TASR)
    Angela Merkelová sa s Donaldom Trumpom na marcovom stretnutí rozprávala aj o dôležitej dohode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi. Šéf Bieleho domu však zrejme nemal veľmi jasno v tom, s kým má Washington vlastne dohodu uzavrieť. Podľa vysokopostaveného člena nemeckej delegácie, ktorý prehovoril pre denník the Times, sa Trump opakovane pýtal kancelárky, či uzavrie dohodu s Nemeckom. 
     
    Podľa denníka the Independent prezident USA počas stretnutia s Angelou Merkelovou „nepochopil úplné základy“ toho, ako vlastne funguje obchodná dohoda s Európskou úniou. „Desať ráz sa Trump opýtal (Merkelovej), či môže vyjednať obchodnú dohodu s Nemeckom. Ona zakaždým odpovedala: Nemôžete urobiť obchodnú dohodu s Nemeckom, len s EÚ,“ uviedol nemenovaný člen nemeckej delegácie pre the Times. 
     
    Údajne až na jedenástykrát Trump pochopil, o čo ide. „Ó, takže urobíme dohodu s Európou,“ uviedol vraj Trump počas osobného stretnutia s nemeckou kancelárkou. 
     
    Republikánsky šéf Bieleho domu zmiernil svoj tvrdý postoj voči vyjednávaniu o obchodnej dohode s EÚ, keď bol jeho pokus zabezpečiť dohody s jednotlivými členskými štátmi odmietnutý. Merkelová bola v marci opakovane schopná presvedčiť Trumpa, že obchodná dohoda medzi USA a EÚ bude jednoducho implementovateľná. Británia tak zostala z dôvodu brexitových problémov na druhej koľaji, čo sa týka rokovaní o obchodnom vzťahu s USA. 
     
    - Reklama -