Je ťažké byť vo vláde s Ficom, s ktorým máme rovnakých voličov, priznáva Danko deň pred koaličnou radou

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)
    Hneď na úvod Dankovho brífingu zaznelo varovanie, že predseda SNS nebude odpovedať na otázky novinárov. Napriek tomu povedal viac než dosť, aj keď dodal, že niektoré veci si so svojimi koaličnými partnermi radšej povie zoči-voči. 
     
    Danko hneď v úvodných minútach priznal, že už po voľbách zvažoval, či ísť, alebo neísť do vlády so skúsenými politikmi, akými sú Robert Fico (Smer-SD) a Béla Bugár (Most-Híd), ktorého nazval „politickým matuzalemom“. 
     
    „Je veľmi ťažké byť vo vláde s Robertom Ficom, s ktorým máme rovnakých voličov,“ uviedol Danko s tým, že je ťažké sa dostať ako malá strana k moci, keď väčší koaliční partneri majú na úradoch za roky vo vládach už vybudované svoje štruktúry. „Rok a pol, čo som v politike, zažívam neustále pokusy o kriminalizáciu, zosmiešňovanie, zosmiešňovanie SNS, zneisťovanie a môžem vám spokojne povedať, že si viem predstaviť život aj bez politiky,“ povedal predseda národnej rady po stretnutí straníckeho vedenia SNS. 

    Odtiaľ, potiaľ

    Napriek tomu, že o veciach, ktoré chce v piatok povedať svojim koaličným partnerom, nechcel Danko hovoriť, prezradil, že predsedníctvo SNS mu dalo mandát, aby s koaličnými partnermi prebral vytvorenie novej koaličnej zmluvy alebo prijatie dodatku k tej súčasnej. Má ísť o zmeny vo fungovaní koalície. 
     
    Danko sa dotkol aj návrhu SNS, aby ministri nekomentovali prácu svojich kolegov z iných rezortov. 
     
    „Vo vyspelých štátoch platí vo vláde kolegialita. Ak je vláda koaličná, predseda vlády je predsedom vlády i koaličných strán. Musí mať rovnaký prístup k svojim ministrom aj ministrom iných politických strán. Rešpektujem osobu Roberta Fica, ale hovorím, že o svojich ministroch chcem rozhodovať sám, chcem rozhodovať so svojím vedením so svojím predsedníctvom a považujem za veľmi dôležité, aby sme si stanovili rozsah vzájomných vzťahov, a to aj preto, že je tu politická zodpovednosť, ktorá sa odvíja od hlavy konkrétneho ministerstva. Ak máme zodpovedať za ministerstvo, musíme jasne vedieť, do akej miery zodpovedáme za spoločné úspechy a neúspechy,“ skonštatoval Danko. 

    Vláda môže skončiť

    Podľa predsedu SNS a šéfa parlamentu je pre fungovanie koalície dôležité, aby koaliční partneri vedeli, kde je hranica kritiky. Ministri sa majú podľa Danka starať o svoje rezorty a zodpovedať sa predsedovi vlády, ale o ich prípadnom odvolávaní má vždy rozhodnúť strana. 
     
    „Ak je niektorým politickým stranám so svojimi koaličnými partnermi zle, môžeme sa dohodnúť na ukončení vlády,“ varoval. 
    Danko tlmočil uznesenie SNS, podľa ktorého národniari nevidia alternatívu v tom, že by vládli strany z opozície. Zdôvodnil to tým, že opozičné strany len zvolávajú tlačovky, na ktorých obviňujú koaličné strany a vládu, ale novinárov potom vraj už nezaujíma, kde je „skutočná pravda“. Danko však verí, že mu v niektorých veciach dajú médiá časom za pravdu. 
     
    „Sú veci, ktoré sa ma dotkli, ale to je asi v politike normálne, ale sú veci, ktoré jednoducho by ste si mali oveľa viac všímať,“ odkázal šéf národniarov novinárom. 

    Koalícia, nie otroctvo

    Zazneli aj spomienky na minulosť SNS a predošlé vlády, ktoré na Slovensku boli pri moci od vzniku samostatnej republiky. „Od čias Vladimíra Mečiara sa tu robí politika, že kto je s Mečiarom a kto je proti nemu, kto je s Dzurindom a kto je proti nemu. Dnes je to o tom, kto je s Ficom a kto je proti nemu, ale SNS chce robiť politiku presadzovania svojho programu,“ zhodnotil Danko. 
     
    „Stálo to za to byť v tejto vláde, aj keby táto vláda už padla, ale verejne hovorím, že cieľom nášho protestu, vypovedania koaličnej zmluvy, bolo, aby si nás ten silný koaličný partner viacej všímal,“ myslí si predseda SNS. 
     
    Danko uznal, že Robert Fico to musí mať ťažké, pretože roky bol predsedom strany, ktorá sama dokázala zostaviť vládu a nemusel preto viesť dohady s koaličnými partnermi. „SNS má záujem na zotrvaní koalície, ktorá ale bude koalíciou a nie otroctvom,“ vyhlásil deň pred stretnutím s koaličnými partnermi. 
     
    Podľa predsedu národniarov je to v koalícii so Smerom ťažké aj preto, že strany majú podobnú voličskú základňu. Koaliční partneri si musia preto uvedomiť, že nič netrvá večne. „Nie sme vo funkciách doživotne. Ani ja, ani Robert Fico,“ uviedol Danko a dodal, že vždy príde čas na zmenu a o tej rozhodnú ľudia. 
     
    Na záver ani nie štvrťhodinového brífingu zopakoval výsledky z rokovania predsedníctva SNS a uviedol, že koaličná zmluva potrebuje zmenu. „Táto vláda potrebuje refresh, zmenu aj v personálnych oblastiach,“ prekvapil Danko. Zrejme narážal na to, že zatiaľ čo nominant SNS za prešľapy na ministerstve školstva skončil, tak ministri vnútra a sociálnych vecí zo Smeru sú stále na svojich stoličkách napriek tomu, že mali na rezortoch tiež zopár škandálov. 
     
    Podstatné je, že Andrej Danko dostal od vedenia SNS poverenie k tomu, aby sa ešte pokúsil vyjednávať a podľa samotného lídra národniarov je stále šanca na to, aby sa koaliční partneri naučili spolupracovať.
     
    „Sadnem si hrdo s Robertom Ficom a Bélom Bugárom. Nehovorím, že všetko bude zajtra jasné, ale je veľmi dôležité urobiť všetko preto, aby sme prekonali veci, ktoré vznikajú napriek tomu, že osudom malých strán v koalícii je vždy postupná politická smrť. Ja sa pokúsim tieto procesy zastaviť aj preto, že chcem nanovo nastaviť pravidlá v koalícii,“ uzavrel predseda SNS. 
     
    Otázky síce novinári kládli, ale Andrej Danko z brífingu odišiel bez toho, aby na ktorúkoľvek z nich odpovedal. 
     
    - Reklama -