Je rozhodnuté. Ako dopadlo referendum v Turecku?

    0
    Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zablahoželal dnes telefonicky premiérovi Binalimu Yildirimovi k “víťazstvu” v referende. Informovala o tom turecká štátna agentúra Anadolu s tým, že Erdogan už telefonicky pogratuloval aj ďalším z popredných podporovateľov ústavných zmien, o ktorých sa hlasovalo v dnešnom referende. 

    Podľa agentúry AP už v Istanbule búrlivo – ohňostrojmi – oslavujú aj Erdoganvi prívrženci, zatiaľ čo dve opozičné strany čiastkové výsledky spochybnili a žiadajú prepočítanie hlasov. 

    Opozícia hovorí o manipuláciach

    V historickom referende o ústavných zmenách v Turecku bolo zrátaných oveľa menej hlasov, ako uvádza na svojej stránke štátna agentúra Anadolu. Agentúre DPA to dnes večer povedal Mehmet Hadimi Yakupoglu, zástupca opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) v ústrednej volebnej komisii, ktorý to označil za “manipulácie”. 

    Podpredseda CHP Erdal Aksünger podľa denníka Hurriyet avizoval, že jeho strana bude požadovať prepočítanie 37 percent hlasov odovzdaných v referende. Rovnako sa chce zachovať aj prokurdská opozičná Ľudovodemokratická strana (HDP)

    Ústredná volebná komisia predtým oznámila, že akceptuje aj hlasovacie lístky a obálky, ktoré nemajú jej pečiatku. Stalo sa tak preto, že niektoré okresné volebné komisie odovzdali voličom neopečiatkované hlasovacie lístky a obálky.

    Mustafa Akiš, poradca prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, novinárom v Ankare povedal, že očakáva víťazstvo prívržencov reformy ústavy. “Výsledok je vo všetkých ohľadoch legitímny a demokratický,” uviedol. Tí, ktorí boli za alebo proti, mali podľa neho možnosť vyjadriť sa prostredníctvom médií a na stretnutiach s voličmi. “Myslím, že mali rovnaké príležitosti. Nevidel som žiadne nezrovnalosti,” konštatoval.

    Po sčítaní viac ako 98,6 percenta odovzdaných hlasov (stav o 20.00 h SELČ) podporilo významné posilnenie právomocí hlavy štátu a zmenu politického systému zo súčasného parlamentného na prezidentský 51,32 percenta oprávnených voličov. S uvedenými zmenami nesúhlasí 48,68 percenta Turkov, vyplýva z výsledkov, priebežne zverejňovaných agentúrou Anadolu na špeciálnej volebnej stránke. Volebná účasť dosiahla 86,7 percenta.

    “V niektorých provinciách sme nedosiahli množstvo očakávaných podporných hlasov,” povedal Kaynak z tureckej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Ďalej však uviedol, že AKP bude brať na zreteľ aj množstvo odporcov ústavných zmien. 

    “Naša strana si chce získať srdcia všetkých občanov. To je našim cieľom,” dodal Kaynak. 

    V priebehu dnešného dňa mohlo odovzdať svoje hlasy 55,3 milióna tureckých voličov. Turci, žijúci v zahraničí, mohli hlasovať počas dvojtýždňového obdobia, ktoré sa skončilo 9. apríla.

    - Reklama -