Je otázne, či ĽS NS spĺňa kritériá na zrušenie. Viem si však predstaviť, že Kotleba skončí vo väzení, hovorí expert na extrémizmus

    0
    Marian Kotleba. (Autor: TASR)

    O obvinení Mariana Kotlebu z extrémizmu sme písali TU.

    „Viem si predstaviť, že Marian Kotleba skončí vo väzení,“ uviedol v rozhovore pre HN Televíziu odborník na extrémizmus Radoslav Bránik v reakcii na to, že predsedu ĽS NS minulý týždeň obvinila Národná kriminálna agentúra (NAKA) z prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Kotlebovi tak hrozí väzenie od pol roka do troch rokov. Podľa Bránika striktne z pohľadu trestného práva, ak niekto rozhodne, že sa skutok nestal, dotyčný je stále právne nevinný.

    „Je veľmi otázne, či dnes je situácia taká, že strana, ktorú zastupujú títo ľudia v parlamente, spĺňa alebo nespĺňa kritériá na zrušenie,“ hovorí expert na extrémizmus s tým, že o tom, či Kotleba patrí do politiky, rozhodujú voliči.

    Ocenil však vyvíjanú aktivitu polície pri dokazovaní trestného činu šírenia extrémizmu. „Za ostatné mesiace musím povedať, že po dlhých rokoch, keď sa dalo voči polícii ťažko povedať niečo pozitívne, tak teraz oceňujem ochotu riešiť tento typ trestného činu,“ priznal Bránik.

    - Reklama -