Je neprijateľné, aby vyšetrovaciemu tímu unikali informácie zo spisu o vražde. Očakávame vyvodenie zodpovednosti, kritizujú aktivisti z iniciatívy Za slušné Slovensko

    0
    Zástupcovia z iniciatívy Za slušné Slovensko zľava Karolína Farská a Juraj Šeliga (Autor: TASR)

    Vo štvrtok 13. decembra prenikla na verejnosť informácia, že prokurátor Špeciálnej prokuratúry vydal príkaz na zadržanie nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra, syna majiteľa firmy SBS Bonul Miroslava Bödöra. Dôvodom mali byť súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej z februára tohto roku. Nitriansky podnikateľ však  na políciu prišiel sám, údajne o tom, že prokurátor vydal pokyn na zadržanie, nevedel.

    Tento krok však policajtov prekvapil. Bödör im mal povedať, že je pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. To, že bol na vypočúvaní, potvrdil samotný oligarcha a nepovažuje za neštandardné, že prišiel na políciu sám. Nie je známe, odkiaľ sa Bödör dozvedel o príkaze na zatknutie. V čase, keď bol policajným prezidentom Tibor Gašpar a šéfom protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer, mal mať presné informácie o činnosti v polícii a, zdá sa, že nimi disponuje aj teraz.

    V tejto súvislosti sa vyjadril aj súčasný policajný prezident Milan Lučanský. „Mojou úlohou je zabezpečiť tím, nie vyšetrovanie, preto som o tejto informácii sám ani nevedel. Som však rozhorčený a sklamaný z toho, že unikajú také podstatné informácie napriek tomu, že v tíme boli prijaté opatrenia,“ uviedol. Šéfovi protizločineckej jednotky NAKA Petrovi Juhásovi chce navrhnúť, aby zvážil zmeny v tíme. „Mám na mysli jeho okresanie na minimum ľudí, ktorí pracujú vyslovene na objasnení vraždy. Zvyšok, ktorý pracuje na prípadoch, o ktorých písal Ján Kuciak, navrhnem vyčleniť. Prípady, o ktorých písal novinár, by sa robili samostatne a jednotlivo,“ vysvetlil. Viac sme písali TU.

    V súvislosti s únikom informácií sa na margo vypočúvania Norberta Bödöra vyjadrili aj niektorí politici a iniciatíva Za slušné Slovensko.

    Matovič: Podal na mňa trestné oznámenie

    „Čo znamená, že sa o zadržaní dozvedel Bödör a prišiel sám? Že jednému z hlavných podozrivých niekto vynáša informácie priamo z jadra vyšetrovacieho tímu, respektíve z dohliadajúcej prokuratúry,“ konštatoval šéf OĽaNO Igor Matovič.

    V tejto súvislosti napísal, že ide o človeka, ktorý pred voľbami pomáhal Smeru. Konkrétne tým, že za peniaze zháňal v Trnave ľudí, ktorý by krivo svedčili proti Matovičovi. „A jedného takého aj našiel a ten na objednávku spieval ako slávik. A už ho netrápia žiadne dlhy, ktorých mal predtým neúrekom,“ vysvetlil s tým, že dané informácie zistila samotná polícia.

    Poukázal aj na to, že ide o príbuzného Tibora Gašpara, pričom ide o človeka, ktorý kryl skutočnosť, že sa na mieste činu objavil aj Robert Krajmer, ktorý tam nemal vôbec čo robiť. Policajti totiž nevyšetrovali korupciu, ale vraždu. „Mimochodom, všetci traja Bödör, Gašpar a Krajmer dali na mňa trestné oznámenie, že sa ich dotýka, ak o nich hovorím ako o ľuďoch zo širšieho okruhu podozrivých,“ uzavrel.

    Remišová: Je to absurdné

    Podľa predsedníčky klubu OĽaNO Veroniky Remišovej vydanie príkazu na zatknutie znamená vážnejšiu vec, ako keby sa chceli iba porozprávať na policajnej stanici. „Preto je absurdné, ak sa daná osoba v predstihu spokojne prihlási, dohodne si vypočutie a odíde. O to skôr, ak ide o človeka z prostredia silnej skupiny, ktorá má podozrivé väzby na stranu Smer, často zvláštne vyhráva miliónové štátne zákazky v oblasti bezpečnosti a o jej väzbách na najvyšších miestach v polícii už hovorí azda každý,“ myslí si.

    Dodala, že verejnosť očakáva, že pri vyšetrovaní vraždy si polícia a príslušné orgány spravia svoju prácu poctivo a stopercentne, ale úniky informácií zo spisu sú neprijateľné. „Je smiešne, ak ministerka vnútra stále popiera prepojenia polície na takéto skupiny. Upozorňovali na to médiá, upozorňovali sme na to opakovane aj v parlamente. Ministerka však namiesto ráznych opatrení prijala na svoj úrad práve pána Gašpara a Krajmera, ktorí mali mať väzby na nitrianskych oligarchov,“ napísala na sociálnej sieti.

    ZSS: Únik informácií je neprijateľný!

    „Ako je možné, že človek, ktorý má byť zadržaný, sa o tom dozvie ešte pred zásahom polície. Zdá sa, že z vyšetrovacieho tímu unikajú informácie. To je neprijateľné,“ pýtajú sa organizátori protestov z iniciatívy Za slušné Slovensko.

    Na margo informácií uviedli, že očakávajú od súčasného prezidenta Policajného zboru, že prijme také opatrenia, aby sa podobná situácia už nestávala. Rovnako chcú, aby sa vyvodila zodpovednosť voči tým, kto informácie vynáša.

    Veria, že policajti budú môcť dokončiť svoju prácu vo vyšetrovaní dvojnásobnej vraždy, pričom tým, že chytili pravdepodobných vrahov, urobili dobrú prácu. „Ján bol zavraždený pre svoju prácu. Nezabúdajme na to, že písal o prepojeniach vládnej moci na mafiu a korupčné schémy. My, spoločne so všetkými ľuďmi na námestiach nebudeme spokojní, kým nebudeme poznať meno objednávateľov vraždy nevinných mladých ľudí Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej,“ uzavreli.

    - Reklama -