Je našou povinnosťou pamätať na nevinné obete holokaustu, uviedol štátny tajomník Parízek

    0
    Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek (Autor: TASR)

    Na podujatí, otvorenom talianskym ministrom zahraničných vecí Angelinom Alfanom a generálnym tajomníkom OBSE Thomasom Gremingerom, aktívne participovali viacerí vysokí predstavitelia účastníckych a partnerských štátov OBSE, ako aj poprední zástupcovia židovských organizácií v regióne OBSE. Spoločným menovateľom vystúpení bolo odsúdenie narastajúcich prejavov antisemitizmu a náboženskej nenávisti v Európe a vo svete. Prítomní sa zhodli v názore, že prejavy antisemitizmu nemajú v modernej spoločnosti miesto a je potrebné urobiť maximum pre ich elimináciu. 

    L. Parízek z pozície osobitného predstaviteľa pre predsedníctvo SR v OBSE upriamil pozornosť na nulovú toleranciu vlády SR v oblasti predchádzania a boja proti prejavom antisemitizmu. “Je našou povinnosťou pamätať na nevinné obete holokaustu a pripomínať mladým generáciám odkaz temnej súčasti histórie Európy,” uviedol štátny tajomník L. Parízek. Zároveň potvrdil, že tejto téme sa bude venovať aj SR v rámci predsedníctva v OBSE v roku 2019. Pred začiatkom konferencie prijal prítomných vedúcich delegácií na samostatnej audiencii pápež František, ktorý vyzval na zodpovednosť v boji proti všetkým prejavom antisemitizmu a nenávisti voči iným, pričom poukázal na zodpovednosť nás všetkých v aktívnom potieraní dôvodov vzniku týchto prejavov. 

    Štátny tajomník Parízek v závere dňa otvoril štátnu recepciu pri príležitosti 25. výročia vzniku SR a nadviazania diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a Talianskom, ktorú zorganizoval zastupiteľský úrad Slovenskej republiky v Ríme.

    - Reklama -