Je násilný a správa sa ku mne ako k psovi, uviedla žena na súde, ktorý sa riadil právom šaría, a ten ju vysmial. Šokujúce svedectvo z islamských tribunálov vo Veľkej Británii

    0
    Žena v tradičnom moslimskom odeve (Autor: SITA)
    „Týra ma maximálne ako dokáže. Je násilný a správa sa ku mne ako k psovi,“ uviedla jedna zo žien pred sudcom islamského tribunálu v Británii. Podľa Machteld Zeeovej, ktorá mala v roku 2013 možnosť pozorovať tri dni procesov na britských islamských súdoch, je toho však oveľa viac, čo sa deje za zatvorenými dverami tribunálov podriadených islamskému právu šaría. 31-ročná holandská akademička vo svojej knihe s názvom Choosing Sharia (Vybrať si šaríu) podrobne popisuje osudy niekoľkých žien a párov, ktorých sedenia so sudcami islamských súdov mala možnosť vidieť na vlastné oči.

    Nepoznajú súcit

    Zeeová mohla sledovať procesy v jednom z najviac zaneprázdnených islamských tribunálov vo Veľkej Británii, ktorý nesie anglický názov Islamic Sharia Council (ISC), čo sa dá preložiť ako Islamská rada šaríe. V jednej z rožných budov štvrti Leyton vo východnom Londýne, kde ISC sídli, mala tridsiatnička možnosť vidieť, ako islamské súdy riešia rozvody. 
     
    Prípady mladých žien, ktoré nemajú ani 20 rokov a vydajú sa za oveľa starších mužov, sú pred islamskými sudcami najčastejšie. Mnohé ženy žiadajúce o rozvod možno dúfajú v pochopenie a podporu, ale tej sa zo strany sudcov nikdy nedočkajú. „Prečo ste si takého človeka vzali za manžela?“ znela v jednom z prípadov posmešná odpoveď sudcu žene, ktorú jej manžel týral a podvádzal s inými ženami.  

    Pomohla mu k občianstvu, on ju okradol a ušiel

    „Bolo v tom (manželstve) veľa bitiek. Hádzal po mne veci a dostal ma do dlhov,“ uvádza Zeeová slová ženy z iného prípadu, ktorý mala možnosť sledovať. V tomto prípade manžel údajne pripravil ženu o 38 000 libier. Dotyčnú si vzal, keď mala 19 rokov a on mal 30. Po sobáši získal britské občianstvo a napriek tomu, že mali spolu dve deti, ušiel do Bangladéša, odkiaľ sa do Británie v minulosti nelegálne prisťahoval.
     
    Sudca však napriek tomu nedal žene za pravdu. Namiesto toho ju začal údajne presviedčať o „vedeckých a biologických výhodách polygamie“. Duchovný Maulan Abu Sayeed chcel podľa Zeeovej navyše presvedčiť ženu, aby „akceptovala manželstvo v polygamnej forme“. S tým, že žije v 21. storočí, žena takýto návrh odmietla a nespokojná odišla. 
     
    VIDEO Časť dokumentu BBC o súdoch riadených islamským právom šaría 

    Moslimský pár z iného prípadu prišiel pred sudcu islamského tribunálu v Londýne, lebo žena už raz bola vydatá, ale rozviedol ju len britský civilný súd. Obaja mladomanželia sa preto obávali, že ich zväzok by mohol byť neplatný. Islamský tribunál však v tomto prípade odporučil možnosť, ako celú vec vyriešiť. „Ona musí mať sex s iným mužom, rozviesť sa, počkať 3 menštruačné cykly a až potom sa môže vrátiť k otcovi svojich detí,“ uviedol sudca ako radu v spomínanom prípade mladomanželov. Netreba asi dodávať, že takéto riešenie manželský pár znechutene odmietol. 

    Ako v 7. storočí 

    Podľa britského think-tanku Civitas existuje vo Veľkej Británii spolu 85 islamských tribunálov, ktoré sa riadia právom šaría. Podľa Zeeovej sú však všetky založené na „princípoch urovnávania finančných, rodinných a manželských sporov, ktoré boli zavedené v 7. storočí nášho letopočtu“. Podľa mnohých ľudí však poskytujú islamské súdy vo Veľkej Británii unikátne a hodnotné služby moslimskej komunite.
     
    Portál Daily Mail píše o tom, že kritici, ktorých mnohí označujú za islamofóbov, tvrdia, že islamské súdy v Británii prinášajú do spoločnosti negatívne prvky. „Toxický mix náboženského fundamentalizmu, kultúry a uzavretých komunít praktikujú komisie riadené šaríou a presadzujú prevahu mužov nad ženami,“ píše Zeeová.
     
    - Reklama -