Je finančná stabilita Európy a sveta ohrozená? Šéfka Medzinárodného menového fondu má obavy

    0
    Christine Lagardeová (Autor: SITA)

    “Mám obavy rovnako ako my všetci z niektorých týchto volieb,” odpovedala Lagardeová na konferencii o hospodárskej politike v Dubaji na otázku týkajúcu sa tohtoročných volieb vo Francúzsku, Nemecku a Holandsku, nijako však nespresnila svoje obavy.

    Marine Le Penová, ktorá sa snaží o vystúpenie Francúzska z eurozóny, získava pred prezidentskými voľbami podporu. V Holandsku sa v prieskumoch vysoko umiestňuje krajne pravicový Geert Wilders a v nemeckých voľbách čakajú konzervatívcov Angely Merkelovej veľké výzvy.

    Niektorí kritici tvrdia, že spory o riešenie dlhovej krízy eurozóny sú dôkazom toho, že Európskej únii (EÚ) sa nedarí riešiť veľké problémy. Lagardeová, naopak, bránila EÚ a zdôraznila, že Írsko, Portugalsko aj Cyprus sa zotavili z krízy. Dodala však, že krajiny eurozóny musia pokračovať v reformách.

    Lagardeová tiež uviedla, že MMF pozorne sleduje plány amerického prezidenta Donalda Trumpa o revíziu Dodd-Frankovho zákona, ktorý bol prijatý po finančnej kríze, aby znížil riziká prepuknutia ďalšej krízy. Tento zákon je podľa nej kriticky dôležitý pre zachovanie finančnej stability po celom svete.

    - Reklama -