Je Putin najbohatší na svete? Bývalý plukovník KGB, ktorý vládne Kremľu, má vraj dvakrát toľko peňazí ako Bill Gates

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)
    Vladimir Vladimirovič Putin dnes vraj môže byť najbohatším mužom na Zemi, ale život súčasného ruského prezidenta nebol vždy plný bohatstva tak ako dnes. Narodil sa v roku 1952 do bežnej rodiny vojnového veterána a predáka v oceliarskej fabrike. Putin dokončil univerzitu a aj keď podľa vedúceho jeho záverečnej práce nebol najlepší študent, mal vraj dobré známky a bol dôsledný
     
    Pomerne malý vzrast Putin nahrádzal svojimi skúsenosťami z bojového umenia a po škole sa dostal do služieb obávanej tajnej služby KGB, kde po rokoch dosiahol hodnosť plukovníka. Zlomovým bol v živote súčasného vládcu Kremľa rok 1999, keď nastúpil do úradu premiéra a v týždni menovania do funkcie mu zomrel otec. 
     
    V premiérskom kresle sa však Putin dlho neohrial a posledný deň minulého milénia prevzal kormidlo od Borisa Jeľcina, ktorý sa vzdal funkcie prezidenta k 31. decembru 1999. Dočasný prezidentský mandát vymenil za prvé funkčné obdobie v Kremli po májových voľbách roku 2000.  

    Cesta k bohatstvu

    Ako píše portál International Business Times, so slávou prichádza bohatstvo a inak to vraj nie je ani v prípade Vladimira Putina, ktorý je vďaka rozsiahlym legislatívnym zmenám dodnes pri moci
     
    Putin vládne Rusku nepretržite už vyše šestnásť rokov, okrem krátkej pauzy, keď sa prezident na jedno funkčné obdobie „vymenil“ v Kremli so svojím osobným priateľom Dmitrijom Medvedevom a vzal jeho miesto premiéra. To však len preto, aby mohol znova kandidovať na prezidenta, ktorým je nepretržite od roku 2012. Medvedev je v súčasnosti ruským premiérom. 
     
    Už v minulosti sa objavovali správy, že Vladimir Putin je tajne najbohatším mužom na planéte. Písal o tom denník the Time, ale aj ďalšie veľké zahraničné médiá. Už v roku 2007, počas druhého Putinovho funkčného obdobia v Kremli, denník the Guardian napísal, že majetok ruského prezidenta odhadujú odborníci na 40 miliárd dolárov. 
     
    To je obrovská suma, ktorá je pre väčšinu ľudí nepredstaviteľná. Pre porovnanie, podľa rebríčka spoločnosti Forbes bol vlani najbohatší na svete Bill Gates, ktorého celkové imanie odhadli na 75 miliárd amerických dolárov. 
     
    Keby bola pravda, čo ešte pred desiatimi rokmi napísal o Putinovom majetku the Guardian, bol by Vladimir Putin rozhodne medzi prvou desiatkou najbohatších ľudí na svete. Lenže v roku 2015 bývalý manažér fondov v Rusku Bill Browder v rozhovore pre CNN uviedol, že ruský prezident disponuje majetkom 200 miliárd dolárov, čo je viac ako dvojnásobok toho, čo vlastní Bill Gates. Browder je hlasným kritikom politiky Kremľa a v minulosti bol jedným z najväčších investorov v Rusku. 
     
    Podľa informácií z Kremľa bol plat Vladimira Putina za celý rok 2013 presne tri milióny 600-tisíc rubľov, čo je v prepočte približne 101 000 dolárov. K majetku priznal ruský prezident vlastníctvo bytu a auta. 
     
    - Reklama -