Jarjabek: Spasiteľom RTVS nebude ani jeden z týchto dvanástich kandidátov, teda pokým sa nedoriešia peniaze

    0
    Dušan Jarjabek (Autor: TASR)

    “Ak nebude zabezpečené financovanie, spasiteľom ani jeden z tých dvanástich nebude,” povedal. Jarjabek je zástancom pokračovania koncesionárskych poplatkov, keďže ich zrušenie by podľa jeho slov znamenalo zoštátnenie RTVS. “To by bola škoda a krok späť,” myslí si.

    Priznáva však, že súčasná výška poplatkov na úrovni 4,64 eura mesačne nestačí. “Preto si myslím, že kombinované financovanie RTVS z reklamy, poplatkov a zo zmluvy so štátom je asi ideálny model v našich podmienkach. My sme odsúdení na to, aby sme sa dohodli,” deklaroval.

    Jarjabek tvrdí, že koalícia o mene nového riaditeľa ešte nehovorila. Doterajšieho šéfa RTVS Václava Miku hodnotiť nechcel. “Pán Mika má presne také isté šance ako zvyšní kandidáti. Všetko, čo by som teraz povedal, by bolo znehodnotením ostatných. Myslíme to s generálnym riaditeľom vážne presne tak ako pred piatimi rokmi. Dôverujem NR SR, že vyberie najlepšieho,” uviedol Jarjabek.

    Do utorka (16.5.) pracovníci výboru preveria, či všetci kandidáti dodali požadované náležitosti. Ak niekomu bude chýbať nejaká technická drobnosť, dostane možnosť materiály doplniť. Všetci, čo podmienky splnia, dostanú pozvánku na verejné vypočutie, ktoré sa uskutoční 30. mája v historickej budove NR SR.

    Za šéfa RTVS kandidujú Peter Abrahám, Margita Bencová, Richard Dírer, Fedor Flašík, Janka Lastovicová, Norbert Majer, Václav Mika, Aleš Rehák, Jaroslav Rezník, Michal Ruttkay, Zuzana Ťapáková a Stanislav Velitzky. Všetci boli povinní k prihláške priložiť projekt riadenia a rozvoja RTVS v rozsahu od 20 do 50 strán, výpis z registra trestov nie starší ako tri mesiace či štruktúrovaný životopis.

    Podľa zákona o RTVS nesmie byť kandidát na generálneho riaditeľa členom Rady RTVS, musí mať spôsobilosť na právne úkony a byť v plnom rozsahu bezúhonný. Podmienkou je aj vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a päťročná prax v oblasti riadenia. Funkcia šéfa RTVS je nezlučiteľná s funkciou prezidenta SR, poslanca NR SR, člena vlády, štátneho tajomníka, sudcu či prokurátora.

    - Reklama -