Ja som vydal rozkaz. Turecký expremiér prehovoril o zostrelení ruského lietadla

    0
    Turecký expremiér Ahmet Davutoglu (Autor: SITA)

    „V rámci tureckého štátu vydáva premiér rozkazy v podobe všeobecných smerníc generálnemu štábu. Rozkaz som vydal 10. októbra,“ prezradil expremiér v rozhovore pre súkromnú televíziu NTV. „Vydaná smernica bola uplatňovaná nielen voči sýrskym lietadlám, ale aj voči všetkým strojom, ktoré by narušili turecký vzdušný priestor,“ doplnil niekdajší predseda tureckej vlády. Smernica bola uplatnená aj voči ruským lietadlám, keďže lietadlá Ruskej federácie nenarušili turecký vzdušný priestor prvýkrát.

    Patrí sa pripomenúť, že ruské lietadlo zostrelili turecké stíhačky vlani 24. novembra, čo viedlo k nezanedbateľnej diplomatickej roztržke medzi oboma krajinami. Napätie zmiernil turecký prezident Erdogan, ktorý zaslal tento rok ospravedlňujúci list ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Podľa nedávno zverejnených správ mohli za zostrelom ruského lietadla stáť vojaci, ktorí sa neskôr zúčastnili na údajnom neúspešnom pokuse o prevrat proti prezidentovi Erdoganovi.

    Davutoglu v rozhovore ďalej poznamenal, že by rovnakú zodpovednosť prijal aj dnes, keby došlo k zostreleniu ďalšieho lietadla nad tureckým územím, pretože by sa to pravdepodobne stalo na základe už uvedenej smernice, pod ktorou je jeho podpis.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -