Ja som ju chcel len pobozkať, hájil sa Afganec obvinený z pokusu o znásilnenie matky pred očami jej detí

    0
    Rakúska vlajka (Autor: Hans Štembera)

    K pokusu o znásilnenie došlo 7. februára na Dunajskom ostrove vo Viedni, kde sa 31-ročná žena prechádzala so svojimi deťmi vo veku dva a pol roka a štrnásť mesiacov. Afganský migrant sa na ženu vrhol a zvalil ju na zem. Dokonca aj obžaloba na súde pripustila, že takéto konanie je úplne neakceptovateľné. „Páchateľ aj jeho obeť boli síce oblečení, ale rozhodne môžeme tento čin hodnotiť ako pokus o znásilnenie,“ uviedol sudca Norbert Gerstberger.

    Z násilného útoku bol obvinený a usvedčený afganský migrant, ktorý tvrdil, že má sedemnásť rokov. Podľa úradov má však minimálne dvadsaťpäť rokov. Vzhľadom na to, že sa táto domnienka nedá dokázať, postupoval súd ako v konaní s mladistvým a muž sa dočkal miernejšieho trestu. Do Rakúska prišiel v rámci utečeneckej vlny pred dvoma rokmi. Pochádza z hlavného mesta Afganistanu Kábulu. Vyšetrovateľom povedal, že jeho rodičia krátko predtým spáchali samovraždu.

    „Pokúšal som sa tú ženu len pobozkať. V žiadnom prípade som od nej nechcel pohlavný styk,“ uviedol obžalovaný na otázku sudcu. Podľa obžaloby však na žene ležal a snažil sa ju znásilniť. Medzitým bolo mladšie dieťa v nezabrzdenom kočíku a hrozilo, že by sa mohol pohnúť smerom k Dunaju. „Doba kamenná je už dávno za nami. Chcel by som pripomenúť, že za tento čin by obžalovanému doma v Afganistane hrozil trest smrti.“

    Súd podľa rakúskeho denníka vníma svoje rozhodnutie ako jasný signál pre všetkých žiadateľov o azyl v krajine. „Žiadatelia o azyl by mali pochopiť, že nemôžu prepadať ženy na uliciach,“ zaznelo okrem iného na súde. Obeť pokusu o znásilnenie aj niekoľko mesiacov po incidente trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Ako píše Die Presse, súd jej priznal náhradu škody za prežité utrpenie vo výške 500 eur.

    Predseda súdu Gerstberger ďalej zdôraznil, že k trestnému činu došlo za bieleho dňa na mieste, kde sa bežne prechádzajú ľudia. „Ako mladistvý mohol byť afganský žiadateľ o azyl odsúdený až na päť rokov väzenia. Konečné tri roky považujem za primeraný trest. Po uplynutí polovice trestu môže požiadať o prepustenie,“ cituje rakúsky denník sudcu s tým, že rozsudok zatiaľ nie je právoplatný a čaká sa, či sa žalobca alebo obhajca odvolajú.

    - Reklama -