Ja sa už nenechám prefackávať. Musíme byť tvrdší a ohradzovať sa, zastrája sa Fico. Dodáva, že z rozpočtu nemožno robiť posvätnú kravu, ktorú nejde zarezať

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Fico nazval rozpočet pre nasledujúci rok ako mimoriadne stabilizujúci prvok pre vládnu koalíciu. „Ak sa pozrieme na to, v akej ére žijeme, je to éra antipolitiky, tak musíme uznať, že do budúcnosti bude táto krajina odkázaná na široké koalície a na kompromisy,“ uviedol v diskusnej relácii televízie TA3 V politike s tým, že bez kompromisov a dohôd to nejde. Zhrnul, že rozpočet spĺňa požiadavky EÚ, má historicky najnižší deficit 0,83 percenta a je postavený na veľmi vysokom hospodárskom raste a historicky najnižšej nezamestnanosti.

    „Slovensko bude mať budúci rok dvakrát vyšší hospodársky rast, ako je priemer v eurozóne,“ priblížil Fico, pričom rozpočet má ako ekonomický a finančný nástroj zabezpečiť, že keď sa štátu darí, možno dať ľuďom viac. „Most-Híd navrhol dohody pre dôchodcov, rátame s 13. a 14. platom z dielne Slovenskej národnej strany, budú tam všetky náklady, ktoré sú spojené so zvýšením príplatkov za prácu v noci, v sobotu a v nedeľu,“ konkretizoval.

    Rozpočet nie je posvätná krava

    „Najmä, a to ma teší najviac, je to rozpočet, ktorý potvrdzuje, že sa postupne približujeme k vyrovnanému rozpočtu v roku 2020,“ zdôraznil premiér. Podľa neho treba poďakovať za stav rozpočtu ministrovi financií Kažimírovi. „Máme aj povinnosť voči ľuďom. My nemôžeme z rozpočtu robiť posvätnú kravu, ktorú nemôžeme zarezať,“ vyhlásil a dodal, že rozpočet má svoje medzinárodne rešpektované a uznané parametre a on odmieta v čase, keď sa krajine darí, šetriť ešte viac ako v čase, keď sa jej nedarilo.

    Premiér uviedol príklad z fabriky na východnom Slovensku, kde zamestnanci robia 11 nočných zmien za mesiac, okrem toho majú 10 denných zmien a zarobia 530 eur. „Teraz dostávajú 50 centov príplatok za hodinu v noci, my navrhujeme 1 euro a 38 centov. Toto nemôže nikoho zruinovať,“ konkretizoval. Náklady na mzdy v niektorých firmách považuje za veľmi nízke. Bežné náklady na mzdy v priemyselnej firme sú podľa Fica len 7 – 10 percent celkových nákladov. V celkovom pomere by teda išlo o zvýšenie o 0,2 alebo 0,3 percenta.

    Podľa Fica nemôžu pri miere ziskovosti a hospodárskom raste zamestnávatelia tvrdiť, že nezvládnu takéto mierne zvýšenie nákladov. „Jednoducho budú mať nižší zisk. Musia sa podeliť. Tak, ako sa štát delí, musia sa podeliť aj zamestnávatelia,“ odkázal podnikateľom. Vyjadril uznanie tým zamestnávateľom, ktorí vytvárajú pracovné miesta a majú dobré sociálne programy. „A sú aj takí, ktorí zdierajú,“ priznal.

    Premiér pripúšťa kompromisy pri príplatkoch za nočnú a víkendovú prácu. Reagoval tým na vyjadrenia pekárov, ktorí varujú, že vyššie príplatky by mohli zdražiť pečivo. „Máme dva mesiace rokovaní pred sebou a som pripravený na kompromisy tam, kde je to nevyhnutné. Nikto nechce týmito opatreniami ohrozovať konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky,“ povedal Fico.

    Do mája musí byť „vyštrngané“

    „Keď sa mali banky zle, tak sme rýchlo urobil všetko pre to, aby sme im pomohli. Keď padal priemysel a bola hospodárska kríza, urobili sme všetko pre to, aby podniky prežili. Teraz je čas, lebo sa darí aj Európskej únii, aby ukázala svoju sociálnu tvár, že vieme aj ľuďom dať viac,“ tvrdí Fico. Kým v súčasnosti je hospodársky rast na úrovni 3,3 percenta, budúci rok očakáva viac ako 4 percentá. Túto dynamiku hodlá udržať.

    Princípu sa však vzdať nemieni. Dodal, že ľudia na Slovensku musia dostávať vyššie mzdy. „Našou úlohou v roku 2018 je tlačiť na mzdy. A to sa nám darí,“ vyhlásil. Ocenil, že v Bruseli sa už hovorí o sociálnej únii, ako aj schválení slovenského štátneho rozpočtu.

    „V niektorých častiach Slovenska je prudký tlak na rast miezd. Je to taký kanibalizmus medzi firmami, začínajú si preberať zamestnancov,“ konštatoval premiér. Uviedol, že EÚ sme sa priblížili vo všetkom (priemysel, ekonomika, banky), okrem miezd. Ohrozuje nás však nedostatok pracovnej sily, máme tu už 47 000 pracovníkov zo zahraničia. Tieto dve témy považuje Fico pre rok 2018 za kľúčové oblasti svojho záujmu. „V tej štruktúre nezamestnaných, ktorú máme, už nevieme nájsť ľudí, ktorí by chceli pracovať,“ konštatoval.

    Spomenul aj myšlienku podnikového nájomného bývania. „Chceme podnikateľom dať také isté príspevky na výstavbu nájomných bytov, ako to robíme v prípade miest alebo obcí,“ konkretizoval. Tie majú právo na úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania pri veľmi nízkej úrokovej sadzbe a dostávajú od štátu nenávratný príspevok.

    „Do 1. mája musí byť všetko vyštrngané,“ nadhodil premiér s tým, že je ochotný baviť sa s pekármi a o práci cez víkend, ale odmieta sa baviť o nočnom príplatku. „Ak má toto rozbiť ekonomiku, tak je to úplný nezmysel,“ prízvukoval a upozornil, že minimálna mzda už budúci rok dosiahne 500 eur. Premiér odmieta filozofiu, že keď je zle, zodpovedá za to vždy vláda, a keď je dobre, môže za to EÚ a pánboh. Poukázal na veľmi účinné opatrenia ministra práce Jána Richtera na zamestnávanie mladých.

    V Smere-SD treba urobiť aj nejaké generačné zmeny, pripúšťa Fico. „My sme normálna demokratická strana, ktorá hovorí, ako ďalej, aby sa nám nestalo to, čo iným stranám. Chceme byť ďalej úspešná politická strana,“ povedal. Narážal na to, že Smer-SD je tu 19 rokov, pričom žiadna iná strana toľko neprežila.

    „Po 19 rokoch neexistovalo ani HZDS, ani SDKÚ, nikto. Nikto nevyhral štyrikrát voľby, nezostavil trikrát vládu. Stále máme výraznú podporu verejnosti. Musíme sa rozhodnúť, či pôjdeme cestou zmierlivosti alebo cestou tvrdšej argumentácie pri zachovaní prísnej ľavicovej a európskej orientácie strany. Aby sme zabezpečili, že tie voľby vyhráme a opäť zostavíme vládu alebo pôjdeme ako silná strana do opozície,“ uviedol Fico k vnútornej diskusii v Smere-SD.

    Podľa neho je normálne, že po 19 úspešných rokoch Smeru-SD sa strana nachádza na rázcestí. „Bavíme sa o tom, čo ďalej, aby tu ešte bola perspektíva,“ doplnil Fico. Pripúšťa, že v Smere-SD sú aj názory, že sa nepatrí hovoriť o súkromných letoch prezidenta Andreja Kisku vládnym špeciálom alebo o lídrovi Sme rodina Borisovi Kollárovi ako o pedofilovi či podozrivom z obchodovania s drogami. Druhá časť Smeru však nechce byť za fackovacieho panáka. Podstata súčasnej diskusie v Smere je podľa premiéra štýlom politiky, pričom on osobne nevidí dôvod, prečo by ho mal urážať daňový podvodník (Matovič – pozn. PL.sk).

    Galko v kontrolnom výbore? Veď odpočúval kamionistu

    „Ja sa už nenechám prefackávať,“ povedal Fico s tým, že musia byť tvrdší a ohradzovať sa. Zároveň sa opäť postavil za opozíciou kritizovaného ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Želal by si, „aby aj v iných stranách mali takých rozumných a pracovitých ľudí“. Zopakoval, že ľudia ako Ľubomír Galko (SaS), ktorý odpočúval novinárov, či Matovič nemajú morálne právo kritizovať. „Prečo by som sa ja mal nechať opľúvať?“ spýtal sa premiér. Deklaroval, že Smer-SD je normálna demokratická strana, kde sa nevyhadzujú ľudia za názory, ako to bolo v SDKÚ za čias Dzurindu.

    „Ako mám reagovať na poloblázna z Trnavy (Matovič – pozn. PL.sk), ktorý na mňa povie, že mám 750 miliónov na účte v Belize?“ zaujímal sa Fico a spýtal sa moderátora, čo by urobil on. Premiérovi sa javí nepochopiteľné, že Galko je šéfom parlamentného kontrolného výboru, a pritom dal odpočúvať novinárov, sekretárky, chcel dať odpočúvať hovorcu Smeru a dal dokonca odpočúvať vodiča kamióna, ktorý išiel na ceste za ním. SaS nazval nedemokratickou stranou. „Budeme na dennej báze pripomínať verejnosti, kto v tej opozícii sedí a čo títo ľudia navystrájali, keď boli vo vládnej moci,“ zastrájal sa Fico.

    Rašiho Fico považuje za výbornú voľbu na podpredsedu strany. „Richard Raši je vynikajúca tvár Smeru, je to mimoriadne zdatný človek a ja sa veľmi teším, že bude s nami spolupracovať,“ povedal. Slovensko podľa neho nikdy nemalo takého dobrého ministra vnútra, ako je Robert Kaliňák.

    Premiér sa dotkol aj otázky brexitu. Zopakoval, že práva Slovákov vo Veľkej Británii zostanú zachované, akoby Británia zostala v EÚ. Hovoril aj o kvótach na rozdelenie utečencov. Trvá na tom, že sú mŕtve. 

    Autor: rp, TASR

    - Reklama -