Ja a premiér? Po takejto funkcii netúžim. Pellegrini pripúšťa rekonštrukciu vlády i jej pád. Remišová hovorí o predčasných voľbách, odchod Kaliňáka už nestačí

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    „Neberte to ale teraz, že som potvrdil, že sme pripravení sa vzdať. Všetky možnosti sú otvorené a nabádam všetkých svojich kolegov, aby boli pripravení rokovať o rôznych alternatívach a nedržať sa len tej jednej jedinej, s ktorou do rokovaní ideme,” uviedol Pellegrini.

    V hre sú obe možnosti

    Pripustil, že sú stále v hre obe možnosti, teda istá rekonštrukcia vlády a pokračovanie vládnej koalície, ale aj pád vlády. Osobne preferuje pokračovanie vládnej koalície. “Aby sme sa pokúsili urobiť také ústupky, také zmeny vo vláde, ktoré budú vyhovovať koaličným partnerom a ktoré aj pomôžu upokojiť tú napätú situáciu v spoločnosti,” uviedol Pellegrini.

    Bude však zároveň akceptovať a rešpektovať rozhodnutie koaličných partnerov, ak by povedali, že si spoločnú vládnu koalíciu za takýchto okolností nevedia predstaviť.

    “Myslím si, že bližšie k rozhodnutiu budeme zajtra,” doplnil vicepremiér. Odmietol, že by sa sám mal stať premiérom, po takejto funkcii vraj netúži. “Vláda má svojho predsedu vlády, vláda má svojho lídra a koaliční partneri majú pod koho vládnutím pokračovať,” podotkol Pellegrini, ktorý taktiež odmietol, že by strana Smer-SD ponúkla Mostu-Híd post ministra kultúry.

    “Takúto informáciu o ponúknutí rezortu nemám. Viem len o oficiálnej požiadavke, ktorú pred týždňom položil na stôl predseda Bugár,” povedal. Priznal, že nepozná detaily rokovaní. Sobotné rokovanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára označil za prvotné rokovania na výmenu postojov dvoch lídrov politických strán pred rokovaním predsedníctva koaličného partnera.

    Remišová: Sú tu tri katasrtofálne scenáre

    Poslankyňa NR SR Veronika Remišová (OĽaNO) zopakovala, že ohrozením stability krajiny je súčasná vláda, ktorá sa zvnútra rozkladá, odchádzajú ministri či koaliční poslanci.

    To, že odstúpi Kaliňák, už podľa jej slov nestačí. „Ľudia hovoria, že tak, ako je riadený tento štát, že to sa už ďalej nedá. Preto si žiadajú jediné poctivé riešenie, a to je, aby sa mohli znovu rozhodnúť vo voľbách.

    Podľa nej sú tu na stole tri scenáre. Prvý, že Most ostane v koalícii a Slovensko čaká 730 dní marazmu. Druhý scenár je, že Most odíde z koalície a vznikne menšinová vláda bez podpory parlamentu. „Posledná možnosť je, že budú vládnuť s podporou fašistov. Kotlebova strana im momentálne vyjadrila podporu, povedali. že podporia túto vládu. Ale majú podmienku, aby odišla pani Žitňanská.“

    Ak podľa Remišovej nebudú koaliční partneri takí zodpovední, že zahlasujú za skrátenie volebného obdobia, tak nás čakajú tri katastrofálne scenáre.

    „Keby som videla, že je tu vláda, ktorá posúva Slovensko dopredu, kde sa ľudia majú lepšie, kde sa nenadáva na novinárov, ja by som za predčasné voľby nebola. Ale tu vidíme, do akej situácie dostala vláda túto krajinu,“ prízvukovala.

    Poslankyňa pripomenula najmä rozbujnenú korupciu, ktorá postihuje aj obyčajných ľudí. A v korupčných škandáloch sú podľa nej namočené i politické špičky. Poukázala pritom na tohtotýždňové vystúpenie prokurátora Vasiľa Špirka, ktorý obvinil z brania úplatkov ministra Roberta Kaliňáka i exministra Jána Počiatka.

    Remišová nepripúšťa šírenie beznádeje zo strany koalície, že nie je alternatíva. “Alternatíva vždy je. Ku kradnutiu je alternatívou poctivosť, k bezpráviu je alternatívou spravodlivosť. A k neschopnosti je alternatívou profesionalita a služba ľuďom” myslí si Remišová.

    Tú podľa jej vyjadrení dojalo, ako sa krajina dokázala v poslednom období zomknúť. “Myslím si, že krajina, ktorá sa vie takto zomknúť, táto krajina má nádej a budúcnosť,” dodala Remišová.

    Autor: TASR/im

    - Reklama -